Гірське повітря — вдома: рівненський винахідник запатентував новий медичний пристрій

2877 1

Ми у соцмережах:

Віктор Бернацький з ученицею Вікторією Міщук

Професор Віктор Бернацький є заслуженим винахідником України та відомий у Рівному своїми незвичними проектами. У 2012 році пан Бернацький запатентував пристрій для знищення ураганів і отримав за свою розробку нагороду від Європейського Союзу — золоту медаль. Останні кілька років винахідник разом з учнями Малої академії наук, де також викладає, працював над медичним обладнанням, простим у виробництві та корисним, адже дозволить дихати гірським повітрям не виходячи з дому.

На свій новий винахід Віктор Бернацький уже має чотири патенти. Розповідає, що спершу працював над удосконаленням відомого інгалятора Фролова, який продають в аптеках для тренування дихальних шляхів. Проте згодом зрозумів, що варто працювати над власним пристроєм, адже винахід Фролова — занадто витратний у виробництві, містить завелику кількість деталей, потребує обов’язкового використання води та має мало функцій.

Інгалятор Фролова - білий

Інгалятор Фролова тренує дихальну систему. А пристрій, над яким я працював разом з учнями, має значно більше корисних властивостей, адже дозволяє людині у домашніх умовах дихати гірським повітрям, яке змінює функціональні можливості організму. Гірське повітря іонізоване та розріджене, що сприяє виведенню шлаків, підвищує гемоглобін, кількість еритроцитів у крові, сприяє лікуванню захворювань мозку, печінки, серця, запобігає інфарктам та інсультам, — розповідає п.Бернацький.

Свій винахід Віктор Бернацький зробив із підручних матеріалів, щоб продемонструвати принцип його роботи: людина дихає одним об’ємом повітря, яке за рахунок герметично закритого простору стає розрідженим, а завдяки ультрафіолету — іонізованим. Наразі винахід — це одна пластикова посудина з кількома отворами: для дихальної трубки, клапана, який випускає повітря при видиху, та для ультрафіолету, який іонізує повітря. На трубці стоїть краник, що дозволяє регулювати кількість повітря, а отже — краще тренувати дихальну систему. У промисловому виробництві свій вигляд пристрій, звісно, змінить і стане більш естетичним.

— Моя учениця Вікторія Міщук допомогла вирішити проблему, як зменшувати об’єм повітря у пристрої, не змінюючи саму ємність, адже для людей різного віку та статури потрібна різна кількість повітря, — зазначає винахідник. — У посудину можна наливати воду, таким чином об’єм повітря буде зменшуватися. Я уже надіслав матеріали на четвертий патент по цьому винаходу. Оскільки Вікторія допомогла, вона стане співавтором.

Пройшовши усі етапи патентування, винахідник хоче запропонувати свій винахід медичним виробникам. А у травні Вікторія презентуватиме винахід ще й на всеукраїнському етапі конкурсу Малої академії наук у галузі науково-технічної творчості та винахідництва. Дівчина, до слова, навчається в 11-му класі Рівненського економіко-правового ліцею і вагається, вступати їй на навчання на економічний факультет чи на медичний.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також