Голосують з 18 років, щоб не подумали, що “хтось привів школярів”

1071 0

Ми у соцмережах:

Свідомий рівнянин, який прийшов проголосувати за проєкти Громадського бюджету-2020.

До 1 жовтня у Рівному триватиме голосування за проєкти, які отримають фінансування з громадського бюджету. Загалом йдеться про 10 мільйонів гривень.

А обирають з-поміж 90 проєктів, написаних активними рівнянами, серед яких є й міські депутати та їхні помічники. Попри те, що були пропозиції заборонити участь депутатів — щоб  шанси у звичайних рівнян реалізувати свої ідеї були вищими. Навіть було подано відповідну електронну петицію, проте вона поки не набрала потрібної кількості голосів.

Натомість міські депутати відреагували на скарги рівнян щодо освітніх проектів. Так, попередніми роками переможцями конкурсу стало багато проєктів, які стосуються не всього міста, а території конкретних дитсадків та шкіл – встановлення дитячих чи спортивних майданчиків, футбольних полів і т.п. Зокрема, було нарікання, що території цих закладів закриті для більшості, а голосували за проєкти батьки та учні «організовано». Аби не було скандалів, на цей раз перемогу освітніх проєктів вирішили обмежити – їх буде не більше 30%.

Про особливості цьогорічного громадського бюджету розповів журналісту РВ Микола Полюхович,  начальник контрольного відділу виконавчого апарату Рівненської міської ради:

- Наведу приклад. З десяти мільйонів гривень, виділених на громадський бюджет, сім буде спрямовано на великі об’єкти та три мільйони на малі. Оскільки всі великі проєкти подані практично на максимальну суму – до 1 млн грн, то буде приблизно сім переможців, з яких освітніх проєктів – не більше двох. Щодо малих проєктів, то освітніх проєктів буде орієнтовно три. Також ввели на цей рік правило щодо голосування з 18 років – аби не було звинувачень, що долю проектів, у тому числі освітніх, вирішують старшокласники, яких «хтось привів». Хоча, я аналізував, відсоток дітей у голосуванні попередніми роками був невеликий. Цього року ще зменшили максимальний бюджет великих проєктів – до одного мільйона гривень. Раніше він був 1,25-1,5 млн грн. Таким чином, на 1-2 великих проєкти-переможці буде більше. Розширили і повноваження координаційного комітету: він тепер може знімати проєкти з голосування через фальшування, порушення процедур і т.д. Окрім того, вже діятиме заборона агітувати у пунктах голосування, тобто у ЦНАПі та міськвиконкомі.

Якщо великі проєкти можуть отримати цього року не більше 1 млн грн, то малі, як і попередніми роками – до 250 тис. грн. Цього року подано 34 великих проєкти на загальну суму 28,7 млн грн та 56 малих на 12,2 млн грн. Найбільше проєктів – освітніх (25), за ними – у сфері комунального господарства (19), культури (15) та спорту (13).


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також