Їхня мета виправдовує засоби?

4000 0

Ми у соцмережах:

Їхня мета виправдовує засоби?

Напад на Віктора Януковича в Івано-Франківську в черговий раз підтвердив, що визначені політичні сили задля перемоги на виборах не соромляться у виборі засобів. Опозиційні сили, обвинувачуючи владу в зловживанні горезвісним адмінресуросом з піною біля рота, забувають, що в самих, м’яко кажучи, «рильце в пуху». Це можна проілюструвати низкою яскравих прикладів.

Про факти порушень виборчого законодавства представниками опозиції Напад на Віктора Януковича в Івано-Франківську в черговий раз підтвердив, що визначені політичні сили задля перемоги на виборах не соромляться у виборі засобів. Опозиційні сили, обвинувачуючи владу в зловживанні горезвісним адмінресуросом з піною біля рота, забувають, що в самих, м’яко кажучи, «рильце в пуху». Це можна проілюструвати низкою яскравих прикладів. 14 вересня довірена особа Віктора Януковича в загальнодержавному окрузі Раїса Богатирьова звернулася до ЦВК зі скаргою на дії члена тервиборчкому територіального округу №160 Діани Романової. Справа полягає в тому, що член ТВК Діана Романова, виступаючи під час мітингу в Сумах, закликала виборців не голосувати за Віктора Януковича. Крім цього, Діана Рохманова була відповідальною за випуск агітаційної листівки на підтримку кандидата в президенти Петра Симоненка. Приклади листівок також передано в ЦВК. Центральна виборча комісія, розібравшись, 18 вересня прийняла рішення достроково припинити повноваження члена ТВК виборчого округу Діани Романової у зв’язку з грубими порушеннями виборчого законодавства. Згідно з Законом України «Про вибори Президента», членам ТВК заборонено брати участь у передвиборчій агітації, агітувати «за» чи «проти» претендентів на пост глави держави.

Порушення під час збору підписів Про порушення законодавства про вибори з боку представників опозиції також свідчать дані, розповсюджені авторитетною в Україні недержавною організацією — Комітетом виборців України. Згідно з інформацією КВУ, сільський голова Новодмитрівки Золотоноського району Черкаської області Василій Семенко 20 серпня відібрав підписні листівки у збирачів підписів за кандидата Віктора Януковича. Він також погрожував у разі перемоги Віктора Ющенка позбавити агітаторів за кандидата в президенти Віктора Януковича робочих місць. Це навіть послугувало відмовитись деяким агітаторам від подальшої роботи. У свою чергу, в Києві неодноразово зафіксовано випадки, коли збір підписів на користь кандидата в президенти Олександра Омельченка проводився на базі лікувальних закладів. А в Миколаївській області в агітаційному наметі Віктора Ющенка невідомі навіть надавали бажаючим безкоштовні медичні послуги. Напевне, не варто говорити про те, що це також є серйозним порушенням. Крім цього, непоодинокими є випадки, коли агітаційні намети кандидатів-опозиціонерів встановлювалися без відповідного дозволу місцевої ради і без попередньої згоди ТВК щодо проведення публічних заходів передвиборчої агітації. У деяких містах агітаційні намети було розміщено у місцях, де вони заважали вільному пересуванню пішоходів. Чи варто зайвий раз казати, що у разі вказівки агітаторам на факт порушення чинного законодавства, з боку опозиціонерів зазвичай слідували тиради про «тиск» з боку влади.

Бруд і кримінал Не залишилася нинішня президентська кампанія й без застосування «брудних» технологій і «чорного» PR. Наприклад, нещодавно шахтар Леонід Гричков виявив у газеті «Луганчани» №31 від 31 серпня 2004 року фотографію Віктора Ющенка з передовою бригадою шахтарів. В одному з цих шахтарів виборець впізнав себе. Найцікавіше те, що Леонід Гричков ніколи не фотографувався з Віктором Ющенко і не давав своєї згоди на фотомонтаж із зображенням свого обличчя. Крім цього, у регіонах всюди розповсюджуються агітаційні матеріали без вихідних даних, в яких звучать заклики голосувати за представників опозиції. Також неодноразово фіксувалися факти розміщення агітаційних матеріалів у невстановлених для цього місцях. Зокрема, 18 серпня в Кіровоградській області зареєстровано факт розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних — на передвиборчих листівках не було вказано тираж, дату і місце виготовлення. Досить часто порушення виборчого законодавства мають відверто кримінальний характер. Наприклад, в Івано-Франківській області лише за одну ніч невідомі пошкодили 18 з 40 біг-бордів з агітаційними матеріалами кандидата в президенти Віктора Януковича. Непоодинокими є випадки підпалу рекламних щитів, їх зафарбовування тощо. Подібні факти неодноразово зафіксовано у Львівській, Чернівецькій та Одеській областях, а також у місті Київ. Усі вищезазначені факти свідчать про те, що визначені політичні сили, які з гордістю називають себе «опозицією», насправді сповідують псевдодемократичні принципи. Проте потрібно пам’ятати, що остаточну перемогу не можна отримати, якщо дотримуватися макіавелістського принципу «мета виправдовує засоби».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також