Калина — ліки від ста хвороб

6789 0

Ми у соцмережах:

Калина — ліки від ста хвороб

Калина — унікальна рослина, ягоди якої врятують від кашлю, допоможуть при високому тиску, недокрів’ї та інших захворюваннях.

Ягоди калини багаті вітамінами A, E, P, К, Р, а вітаміну С більше, ніж у лимоні. У калині містяться такі мікроелементи, як: ванадій, калій, кальцій, залізо, магній, марганець, молібден, натрій, цинк, фосфор. Крім того, наявні дубильні речовини, фітонциди, пектини. За кількістю заліза, калина стоїть в одному ряду з шипшиною і чорницею. Органічні кислоти (мурашина, олеїнова і оцтова) надають калиновому соку і ягоді кислого смаку.

Калину та її кору застосовують при застуді — вона знижує температуру; як відхаркувальний засіб при кашлі; для профілактики і лікування гіповітамінозу, а також онкологічних захворювань. Калина запобігає розвитку алергії, знижує артеріальний тиск при гіпертонії, виводить з організму токсини, благотворно впливає на роботу печінки, заспокоює нервову систему, нормалізує травлення. Крім того, вона зміцнює серцевий м’яз і судини серця, знижує рівень холестерину в крові, нормалізує пульс при аритмії.

Незважаючи на величезну користь, калина протипоказана при вагітності й може призвести до викидня. Також вона сприяє виробленню червоних тілець у крові, надлишок яких може завдати шкоди плоду. Не можна вживати калину і жінкам, які годують груддю, через небезпеку виникнення алергічної реакції у малюків.

Оскільки калина має сечогінні властивості, не варто її вживати людям, що страждають на енурез. Тривале застосування калини може спровокувати утворення тромбів, зниження артеріального тиску, виникнення гіпоксії та ішемії.

Увага! Перед застосуванням обов’язково порадьтеся з лікарем.

Желе

1 кг ягід калини, 0,8–1 кг цукру, 2 склянки води

Ягоди добре промити і бланшувати: опустити в окріп друшляк з калиною на 5 хв., щоб калина стала м’якою і втратила гіркоту. Перетерти дерев’яною ложкою через сито. У пюре з калини додати цукор і воду; перемішати. Варити на повільному вогні близько 50 хв. до загустіння. Желе розлити в стерилізовані банки і зберігати в холодильнику.

Чай

Цілющий калиновий чай не тільки подарує здоров’я, але і поліпшить настрій в похмурі, холодні осінні дні.

Ягоди вимити (можна разом з гілочками), розім’яти в емальованій посудині. Залити гарячою водою, тримати на малому вогні 10 хв., не доводячи до кипіння. Настій процідити, потім вже кип’ятити. Для вживання до пів чашки відвару долити гарячої води до країв чашки, додати мед або цукор.

Спрощений рецепт: ягоди розім’яти в чашці, залити окропом, настояти 10 хв., додати мед.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також