Капуста: за і проти

1750 0

Ми у соцмережах:

Капуста: за і проти

За легендою, капуста з'явилася з крапель поту бога Зевса, а відома вона з часів Стародавнього Риму. Так, імператор Діоклетіан навіть залишив владу, щоб зайнятися вирощуванням цієї культури.

Капуста багата вітамінами К, Е, С, бета-каротином, фолієвою кислотою, клітковиною, цинком, йодом, залізом, магнієм та багатьма іншими вітамінами, макро- і мікроелементами. До того ж вона низькокалорійна і підходить для дієтичного харчування.

Завдяки вмісту клітковини посилюється перистальтика кишечнику, також виводяться токсини з організму. Вживання капусти — профілактика запорів.

Оскільки всі види капусти (особливо брюссельська) багаті вітаміном С, то при щоденному вживанні навіть невеликої її кількості поліпшується еластичність кровоносних судин. Також знижується рівень «поганого» холестерину в крові (найкраще з цим справляється кольрабі). Отож додавання всіх видів капусти в раціон є профілактикою атеросклерозу, інфарктів, інсультів і хвороби Альцгеймера.

Відомо, що вміст вітаміну С збільшується в квашеній білоголовій капусті й заморожених брюссельській та броколі. Корисні й салати зі свіжої капусти.

У капусті міститься сульфофан — речовина, яка служить профілактикою онкологічних захворювань. Тому щоденне вживання капусти є профілактикою раку. Вживання капусти також зміцнює імунітет, особливо взимку.

Сік капусти здатний залікувати виразки в шлунку і запалення на шкірі. У домашньому догляді за шкірою обличчя рекомендується протирати соком капусти для поліпшення кольору і зняття запалення. У народній медицині листя капусти прикладають до грудей при маститі у матерів, які годують, при запальних процесах у суглобах.

Салат з пекінської (китайської) капусти корисний при стресі, депресії й хронічній втомі. Допомагають при стресі броколі та цвітна капуста.

Савойська і пекінська капуста покращують апетит. Савойська допомагає при діабеті, а брюссельська капуста рекомендована для відновлення сил і для дитячого харчування при гіперактивності. Вона також покращує роботу легенів. Цвітна капуста застосовується в дитячому харчуванні й при захворюваннях органів травлення. Броколі зміцнює кістки, волосся і нігті.

Капусту в свіжому вигляді не рекомендується їсти при прийомі антикоагулянтів (препаратів для розрідження крові). Пекінська капуста не рекомендується при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. А брюссельську не варто їсти при подагрі й гастриті з підвищеною кислотністю. Цвітна капуста протипоказана при сечокам'яній хворобі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також