Карта катаклізмів: яка погода чекає країну через 40-50 років

2770 0

Ми у соцмережах:

Карта катаклізмів: яка погода чекає країну через 40-50 років

Теплі деньки закінчуються, тому саме час готуватися до холодної пори року. "Сьогодні" з'ясувала кліматичні особливості різних регіонів країни і дізналася, чи загрожують нам погодні катаклізми в найближчі десятиліття. З'ясувалося, що, наприклад, найсильніше восени дощить у Волинській, Львівській та Рівненській областях, в середніх широтах в цю пору року часті густі тумани, а на Миколаївщині та Херсонщині лютують вітри. Взимку ж найчастіше хурделить на Сумщині та Чернігівщині, а морозить — на Луганщині та на Донбасі (див. інфографіку). Що ж до прогнозів на найближчі 40-50 років, то Одещині варто побоюватися землетрусів, Миколаївській та Запорізькій областям — ураганного вітру, а ось гріти нас буде "українська смуга підземного тепла".

Чорновола_потоп

А на Рівненщині частіше, ніж в інших регіонах, йде восени дощ
Розібратися, чому в різних регіонах країни стоїть різна погода, нам допомогли заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, заввідділу кліматичних досліджень та довгострокового прогнозу погоди Укргідрометеоінституту Вазіра Мартазінова, начальник відділу метеорології Центральної геофізичної лабораторії Наталія Швень і народний синоптик Валерій Некрасов.

Дощі та грози — в горах, градобій — на полях

"Наймокріші" райони України — гірські, саме тут волога, що випаровується з поверхні землі, збирається в потужні хмари. В Карпатах за рік (з урахуванням снігу) може випасти від 800 до 2200 мм опадів, тобто більше двох метрів води! На Поліссі (північ України) в середньому випадає 550-700 мм опадів, в південнішому лісостепу (Сумська обл.) — 450-600 мм, а на узбережжях Чорного та Азовського морів — 300-350 мм. Якщо рівень опадів нижчий від 100 мм — це вже засуха. Але найбільш дощовий край — Карпати і Полісся — тут дощі йдуть в середньому 190 днів на рік, більше півроку. В горах таких днів до 180, в лісостепу — 120-140, на узбережжях морів — 100 днів. ГРОЗИ. За рік в кожному регіоні в середньому гримить 25-30 разів. На півдні гроз менше — 15-20, зате вони сильніші, а в гірських районах вони частіші — до 40 гроз на рік. Як правило, грозові дощі йдуть з травня по вересень, але на узбережжях морів можуть бути і в жовтні-листопаді. Зимові грози трапляються надзвичайно рідко. Град найчастіше буває також в горах — 4-6 разів на рік, але там він завдає набагато менше шкоди, ніж у середній смузі, де "крижаний горох", що випадає 1-2 рази на рік, може знищити врожай. Найчастіше град випадає в травні-червні. Карта погода

Кліматичні рекорди України за останні 175 років

  • Абсолютний максимум температури повітря — +42 градуси, 12 серпня 2010 року, метеостанція Луганськ
  • Абсолютний мінімум температури повітря — -41,9 градуса, 8 січня 1935 року, метеостанція Луганськ
  • Максимальна добова кількість опадів — 278 мм, 2 вересня 1991 року, метеостанція Карадаг (Крим)
  • Найсильніший землетрус в Україні — 12 вересня 1927 року, море поблизу Ялти. Сила поштовху сягала 9 балів з 12
  • Найвища температура на поверхні грунту — +80 градусів, 2 червня 1995 року, метеостанція Вознесенськ (Миколаївська обл.)
  • Максимальний діаметр ожеледі (налипання на дроти) — 207 мм, листопад 2000 року, метеостанція Затишшя (Одеська обл.)
  • Максимальна місячна кількість опадів — 580 мм, червень 1969 року, с. Гута (Івано-Франківська обл.)
  • Максимальна висота снігового покриву — 352 см, 25 березня 2006 року, метеостанція Пожежевська (Івано-Франківська обл.)
  • Максимальна швидкість вітру — 50 м/с (180 км/год), 24 грудня 1947, метеостанція Ай-Петрі (Крим)

Де в Україні дме

Синоптики відзначають дві зони, де влітку дмуть сильні вітри-суховії — 20 і більше м/с (до 70 км/год). Це південь від Миколаївської до Запорізької області плюс Крим і Донбас. На півдні влітку 25-30 вітряних днів, хоча в окремі роки ця кількість збільшується вдвічі. На Донецькому кряжі дме і взимку: може бути 20-25 днів з хуртовинами. В середньому по Україні мете близько 10 днів за зиму, але на південному заході хуртовини продовжуються всього 3-5 днів, а на Закарпатті та на південному березі Криму їх взагалі може не бути. Найменш вітряно — в північних і північно-західних регіонах, тут середня швидкість вітру близько 3 м/с (до 13 км/год). А ось в горах не рідкість вітри до 40 м/с (до 145 км/год).

Країна туманів і травневих заметів

Сніг на території України випадає тим пізніше, чим регіон південніший: у Поліссі та лісостепу (північніше від Києва) зазвичай все вкрито снігом вже в середині листопада, а в степу — на два тижні пізніше. В горах Криму та в Карпатах сніг може випасти і в перших числах листопада: ці регіони розташовані на великій висоті над рівнем моря (1-2 км), тут на 3-5 градусів холодніше, ніж на рівнинах. Максимально високий сніжний покрив — у лютому: у зоні лісів і лісостепу це зазвичай 20-30 см, в степу — 5-10 см, в Кримських горах — до 40 см, а в Карпатах кучугури виростають до метра заввишки і можуть лежати до початку травня. ТУМАНИ. В горах не тільки випадає рекордна кількість снігу, але і частіше, ніж в інших регіонах, бувають сильні тумани — до 120 днів на рік. Як правило, з вересня по березень два дні з трьох тут туманні. Рекорд встановлено на станції Плай в Карпатах: в 1980 році тут зафіксували 270 днів з туманом. Утворення пелени над землею характерно і для середньої смуги від Львівщини до Донбасу: восени і взимку тут іноді видно не далі 30-50 м (сильним вважається туман з видимістю менше 100 м, а якщо його тривалість становить більше 12 годин, це вже стихійне лихо).

Морозні області і крижані дроти

Найхолодніша область України взимку — Сумська: в середньому мінус п'ять градусів. А найтепліші — Одеська, Херсонська області та Крим — тут середня температура від 1,1 до 1,4 градуса морозу. Ожеледь в Україні найчастіше буває на Донецькому кряжі, Приазовській височині (до 30 днів на рік), а також в Карпатських і Кримських горах, і може продовжуватися до 15 днів поспіль. Зазвичай кірка льоду наростає не більше 7-11 мм, але в горах і на височинах може утворитися до 30 см льоду, який лежатиме до весни. Якщо таке "щастя" намерзне на дротах ліній електропередач (більше 20 мм льоду), вони обірвуться. Таке найчастіше трапляється в найбільш вітряних регіонах (приморські райони Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької областей). Клімат України, нагадаємо, на більшій частині території вважається помірно континентальним — через віддаленість від морів і гір (влітку майже скрізь не дуже спекотно, взимку — не дуже холодно). Лише у східних регіонах клімат ближчий до континентального: взимку тут нерідкісні морози більше -30°, а влітку — спека до +40°.

Землетруси: до 8 балів

Землетрус — не кліматичне, а геологічне явище, але ми вирішили про нього згадати, оскільки "заштормити" при цьому явищі може дуже сильно. Тим більше що геофізики попереджають: у найближчі 50 років в Україні можливі землетруси силою до 8 балів за 12-бальною шкалою (при поштовхах такої сили руйнуються цегляні будівлі, мости і рвуться підземні комунікації). Як роз'яснив заступник директора з наукової роботи Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера, найбільша небезпека чекає не Карпати, а Одеський регіон і Крим. Поштовхи силою 2-3 бали (коливання на верхніх поверхах будівель, хитання люстр), через півстоліття можуть статися навіть в Києві.

Спека: в Карпатах під +35 — раз на 100 років

На більшості території країни середня максимальна температура не перевищує +32-34 градусів, на півдні — до +36, в Карпатах — +22. Зазвичай спека найдовше тримається в степовій зоні. На Херсонщині, з квітня по середину жовтня (до 220 днів на рік), температура вища +30 може триматися 25-30 днів, у Миколаївській і Запорізькій областях — 20-25 днів. У центрі країни така спека зазвичай тримається всього 10-15 днів протягом червня-серпня, а на північному Поліссі — максимум 5-10 днів у липні-серпні. Західні регіони набагато прохолодніші від інших: тут 30-градусна спека зазвичай буває не більше 5 днів на рік, як і в Закарпатті, причому не частіше, ніж раз на три роки. Раз на п'ять років температура може перевищити шкалу і в районах, розташованих біля моря, але зате надовго, до 20 днів. Але практично ніколи не буває вище +30 в тіні в Карпатських і Кримських горах — там ймовірність такої спеки менше 1% (трапляється раз на 100 років). Найрізкіші коливання температур — на Донбасі (Донецька і Луганська області), оскільки погода тут дуже залежить від вітрів: північні несуть в регіон прохолоду, південні — спеку, тому кожні 10-12 років тут повторюються посухи. Найкомфортніший клімат в Донецькому регіоні — на Азові.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також