Катаракта: причини та сучасні методи лікування

649 0

Ми у соцмережах:

Катаракта: причини та сучасні методи лікування

Катаракта – поширене офтальмологічне захворювання, що стає причиною майже 50% випадків сліпоти (від загальної кількості у всьому світі). На пізніх стадіях хвороба впізнавана за мутно-білим кольором зіниці. Пацієнти страждають від погіршення зору у вечірній час доби, зміни реакції ока на яскраве світло, короткозорості, неправильного сприйняття кольорів і їхньої яскравості, спотворення зображення розмиттям, білим серпанком або темними плямами перед очима. Позбутися симптомів і відновити якість зору допоможе лікування катаракти у Києві в «Центрі Ока».

Причини розвитку катаракти

Хвороба вражає кришталик ока – структуру всередині очного яблука, що міститься між склоподібним тілом і райдужною оболонкою. Це природна лінза, що відповідає за переломлення світлових променів на шляху до сітківки. спричиняє часткове чи повне помутніння кришталика, тому він перестає пропускати світло.

Розрізняють вроджену катаракту через хромосомні мутації, враження плода інфекціями (краснухою, сифілісом тощо), цукровий діабет у матері чи приймання вагітною деяких медикаментозних препаратів (глюкокортикоїдів, ретинолу й інших). Але в більшості клінічних випадків хвороба набута з віком або через вплив негативних чинників.

Серед причин набутої катаракти:

  • спадковість;
  • дія ультрафіолету;
  • запальні захворювання ока;
  • травматизація очного яблука;
  • невдале проведення операцій на очах;
  • тривале приймання деяких лікарських засобів;
  • старіння організму (90% пацієнтів старші 60 років);
  • захворювання органів зору (глаукома, міопія тощо);
  • порушення обміну речовин та ендокринні хвороби (наприклад, діабет);
  • негативні зовнішні чинники (висока температура, хімічний вплив, радіація тощо).

Якщо ви у групі ризику за переліченими чинниками та спостерігаєте в себе симптоми, властиві захворюванню, потрібно звернутися до досвідченого офтальмолога. Своєчасне проведення діагностики та лікування катаракти у Києві в «Центрі Ока» – шанс значно покращити зір і запобігти розвитку серйозних ускладнень.

Чи можлива консервативна терапія катаракти?

Фармацевтична сфера пропонує цілу низку препаратів, що покликані уповільнити патологічні процеси у тканинах ока. Зазвичай вони містять нікотинамід, йодистий калій, аденозин, антиоксидант цитохром С, АТФ, вітаміни В2, С і РР. Комбінація цих речовин може з більшим або меншим успіхом затримати прогресування хвороби, однак не дає ефекту розсмоктування помутнінь кришталика.

Засоби, що «гальмують» патологію, призначаються офтальмологом для тривалого застосування (роками) по 2-5 разів щоденно. Сумлінний лікар завжди попереджає, що краплями й іншими препаратами неможливо вилікувати катаракту. Тому пропозиції повного одужання без операції після застосування ліків з «унікальними компонентами» – шахрайство, зазвичай спрямоване на старших людей.

Сучасна катарактальна хірургія

Факоемульсифікація (ФЕК) – мікрохірургічна операція з видалення ураженого хворобою кришталика та його заміни штучною лінзою. Хірург-офтальмолог робить два невеликих проколи по краях рогівки, видаляє кришталик із мінімальною травматичністю (для цього він подрібнюється до емульсії) та замінює його гнучкою штучною лінзою.

ФЕК – безпечна та безболісна методика завдяки якісній місцевій анестезії. Процедура проводиться в амбулаторному режимі та займає всього 15 хв. Втручання не залишає слідів, хірургічних швів, які потім потрібно знімати. Це зумовлює короткий період реабілітації. Ризик післяопераційних ускладнень (запалень, кровотеч) мінімальний.

Основні методи хірургічного лікування катаракти:

  1. Безшовна факоемульсифікація. Кришталик подрібнюється ультразвуком. Гнучка лінза поміщається на його місце через мікророзтин.
  2. Екстракапсулярна екстракція (тільки у випадках катаракти з ускладненнями). Ядро каламутного кришталика видаляється цілком, після чого замінюється штучним із накладанням швів. Це зумовлює довший реабілітаційний термін.

Оптимальний метод лікування призначає офтальмолог після проведення діагностики. Щоб оцінити стан пацієнта, можуть застосовуватися такі методи: дослідження гостроти зору та сприйняття кольору, вимірювання внутрішньоочного тиску та периферичного поля зору, УЗД очних яблук, рефрактометрія, офтальмоскопія, кератометрія.

Ефективна терапія катаракти без ушпиталення

Малотравматична ФЕК дає змогу позбутися хвороби за один день без перебування у стаціонарі. Головне – в перший тиждень дотримуватися післяопераційних рекомендацій: давати органам зору більше відпочинку, використовувати призначені лікарем краплі, утримуватися від фізичних навантажень і тренувань, не фарбувати очі. Так лікування катаракти у Києві дасть найкращий результат.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також