Кавун практично на 100% складається з води, але при цьому містить корисні вітаміни, мінерали та електроліти.
авун багатий на вітаміни А, В і С, фолієву кислоту, каротин, пектинові полісахариди, клітковину. У ньому містяться калій, залізо, магній, кальцій, фосфор і натрій. За вмістом заліза кавун поступається хіба що шпинату.
Особливо корисно їсти кавун вагітним, адже він регулює формування нервових клітин ембріона, що вкрай важливо для його нормального розвитку.
Кавун здатний нормалізувати кров'яний тиск, захистити від недокрів'я, допомогти в лікуванні різних запальних процесів і в цілому зміцнити імунітет.
Крім того, кавун допомагає схуднути. П’ять днів на кавуновій дієті обіцяють мінус 3-5 кг.
Кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину, одного з головних винуватців хвороби старості - атеросклерозу.
Наступного дня після "кавунотерапії" ваше обличчя буде без набряків, почервоніння і жовтизни.
Ну і, звичайно, кавун – природний сечогінний і жовчогінний засіб, який перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі.
Безумовно, це смачна і корисна ягода, однак деяким людям її їсти протипоказано.
Дієтологи не рекомендують їсти кавун людям, що страждають на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту. Особливо це стосується періоду загострення хвороб.
Також кавун не варто їсти при каменях у нирках, діареї, коліті. Ще одне протипоказання - захворювання передміхурової залози.
Всім іншим кавун їсти можна і потрібно.
Щодня можна з'їдати не більше 200 грамів кавуна.
Ранні кавуни краще не купувати, варто дочекатися початку сезону - це початок серпня.