Хабара не було?

1928 0

Ми у соцмережах:

Хабара не було?

У березні цього року депутата обласної ради від БЮТ, директора Дубенського державного історико-архітектурного заповідника Петра Смоліна було затримано при спробі взяття хабара, принаймні так це трактували міліціонери з УБОЗу.

У чиновника в кишені знайшли 5 тисяч «мічених» міліцією доларів. Він заперечив, що це хабар, стверджував, що ще в січні цього року позичав 2 тисячі доларів працівнику фірми «Рівнереставрація» і тепер цей борг йому повернули, до того ж з відсотками. Скільки коштів було в конверті, мовляв, не перераховував, повірив боржнику на слово. Одна з працівниць заповідника підтвердила, що справді бачила, як її шеф пан Смолін позичав гроші незнайомому чоловікові. Вона, мовляв, стала випадковим свідком цього, бо у той час поливала в кабінеті директора квіти. Кошти у Смоліна були вилучені, а прокуратура області розпочала за цим фактом дослідчу перевірку, щоб з’ясувати, чи є підстави для порушення кримінальної справи за фактом одержання хабара, чи це справді так щедро із Смоліним розрахувався боржник. Нещодавно ця перевірка закінчилася. І досить щасливо для її головного фігуранта. Адже хабаром, за Кримінальним кодексом України, називається незаконна винагорода посадовій особі за вчинення або невчинення нею певних дій, які посадова особа може чи повинна була вчинити з використанням своїх посадових повноважень. А Смолін не був членом тендерного комітету, який розглядав пропозиції щодо фірм, які проводитимуть у заповіднику реставраційні роботи. Він також не входив у комісію, яка підписувала акти виконаних робіт. Чиновник з фірми, яка виконувала ці роботи, не перебував у будь-якому адмінпідпорядкуванні Смоліна. Отож гроші, які він отримав від «Рівнереставрації», згідно з Кримінальним кодексом, не можна трактувати як хабар. — Фактично гроші Смолін отримав ні за що, хіба що за те, що ходив та бурчав, що невдоволений якістю виконаних робіт, а якось навіть розкритикував їх у газеті. Щоб більше не критикував, йому могли заплатити, — повідомили «РВ» обізнані люди з прокуратури області.

Коментарі Світлана Сирота, прес-секретар прокурора області: — Під час дослідчої перевірки даних про факт вимагання Смоліним грошових коштів не здобуто. Прокуратура області відмовила в порушенні кримінальної справи за статтею 368 Кримінального кодексу України в зв’язку з відсутністю події злочину. Василь Коваль, начальник управління боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Рівенській області: — Крапку в цій справі ставити ще рано, бо нею зацікавилась Генеральна прокуратура України, отож матеріали витребують у столицю. Олександр Данильчук, голова Рівенської обласної ради: — Я відразу ж після затримання Смоліна пообіцяв читачам «РВ», що розберусь у ситуації. Відповідально заявляю: якби там був хабар, то ніхто б не сховався за партійністю чи за депутатством. Але, як виявилося, все було не так. Директора заповідника «підставили», підкинувши гроші. Бо Смолін виявився принциповим і відмовився підписувати акти виконаних робіт. Це й зрозуміло — роботи в заповіднику були зроблені неякісно, там вже місцями повідлітала штукатурка.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також