Цього року Рівненщина зібрала менший врожай зернових, ніж торік. Причому частина зібраного зерна через спекотну погоду в поєднанні з високою вологістю повітря вражена хворобою — фузаріозом. Хліб з такого зерна не можна споживати, бо можна отруїтися. Чи не потрапить такий хліб до столу рівнян? І чи не слід очікувати через неврожай подорожчання хліба?
— Загалом було зібрано 640 тисяч тонн зерна, — підтвердила заступник начальника облуправління агропромислового розвитку Надія Переходько. — З нього половина — фуражне, тобто те, яке згодовують тваринам. Для потреб області таких обсягів зерна вистачає. Але це за умови, що зерно не вивозитимуть за межі області. А вивозити його виробникам не заборониш. Зросла цього року й вартість зерна. Причина цього і неврожай, і менша кількість саме продовольчого зерна, і вища, ніж торік, встановлена державою мінімальна ціна на нього. Так, 1 тонна зерна III класу, тобто того, яке використовується у хлібопеченні, нині сягає 1500 гривень. Це на 400 гривень дорожче, ніж торік. Але на подорожчання хліба впливає не тільки це. У його собівартості зерно займає 35%. Решта — це вартість пального, зарплата, енергоносії. А це все теж підвищується. Чи зросте через це ціна на хліб? Важко сказати. Ми — не експерти в цих питаннях. Що стосується якості хліба, то тут, запевняє п. Переходько, підстав для хвилювання немає. У частини рівненських виробників зерна фузаріозом було вражено лише 1,5-3% зібраного врожаю. А в тих, хто обробив рослини хімікатами, відсоток ураженості ще менший. Фузаріозне зерно згодовують худобі, а на хліб не використовують. Керівник прес-центру ДП «Рівнехліб» ВАТ «Концерн «Хлібпром» Юлія Лєбєдєва: — Ми виготовляємо 45-50% хліба, який згідно з визначенням Кабміну має найпростіший склад (борошно, вода, дріжджі, сіль) і масу понад 500 грамів. Поки що підвищувати ціни на хліб не плануємо. Хоча, звісно, деякі сорти хліба, які виготовляємо, мають нині мінусову рентабельність. Щодо якості хліба, то маємо спеціальну лабораторію, яка перевіряє борошно практично щогодини. Тому неякісне зерно у виробництво нашого хліба не потрапляє. Директор ВАТ «Поліссяхліб» Віктор Нагорнюк: — Якщо не піднімати ціни на хліб, хоча б на 20 відсотків, до нового року доведеться продавати підприємство з молотка. Держава нам пообіцяла 50% борошна від того, яке ми потребуємо, надати з інтервенційного фонду. Воно дешевше. Якби ми все обіцяне борошно отримали, за яке й кошти перерахували, то якийсь час ціни можна було б ще тримати на нинішньому рівні. Але держава нам надала лише 10% обіцяного борошна. Що стосується якості хліба, то, по-перше, ми працюємо з перевіреними постачальниками борошна з різних регіонів держави. Якщо раптом воно буде неякісним, відмовимося від послуг того постачальника. Адже маємо з кого вибирати. Окрім цього, завжди робимо пробну випічку хліба, щоб неякісний не потрапив до споживача.