Ходить сон біля вікон…

1143 0

Ми у соцмережах:

Ходить сон біля вікон…

Фахівці стверджують, що безсоння буває у 45% жителів Землі. Якщо проблема актуальна протягом двох тижнів і більше, варто звернутися до лікаря. А для всіх інших експерти радять, як можна перемогти недугу.

По-перше, не варто надолужувати вдень те, що не доспали вночі. Багатьом хочеться поспати довше після безсонної ночі й компенсувати брак нічного повноцінного відпочинку. Але насправді це погана ідея. Таким чином можна тільки «збити» свій біологічний годинник (циркадні ритми), а проблема повториться вже найближчої ночі. Це дуже серйозний розлад, який призводить до втоми, труднощів з концентрацією уваги, дратівливості й безсоння.

Усім, хто страждає на безсоння, важливо отримувати світло ранкового сонця. Його промені стимулюють бадьорість і допомагають формувати гарний настрій. Фахівці стверджують, що чим довше людина пробуде на ранковому сонці, тим швидше вона засне ввечері, а сон буде міцнішим від звичайного. Як правило, вистачає навіть п'яти хвилин під променями ранкового сонця, але чим більше — тим краще.

Не варто пити каву вранці для того, щоб збадьоритися. Кофеїн, отриманий в перші ранкові години, працює як каталізатор тривожності. Після пробудження організм сам виробляє гормони для концентрації енергії, а додатковий стимулятор, як кава, скоріше за все, заблокує їх.

Якщо у вас виникають труднощі при засинанні ввечері або прокидаєтеся вночі, необхідно змінити графік тренувань. Якщо тренування завершуються пізніше, ніж за 4 години до сну, краще перенести їх на ранок. При цьому варто пам'ятати, що регулярні заняття спортом вдвічі покращують якість сну.

Необхідно прибрати зі спальні всі прилади, що генерують синє світло. Воно пригнічує вироблення мелатоніну, перешкоджаючи сну і перетворюючи нічний відпочинок на неповноцінний.

Якщо не вдалося заснути протягом 20 хвилин, краще встати з ліжка і зробити кілька вправ для розслаблення м'язів. Потрібно потягнутися всім тілом, виконати дихальні вправи, постаратися розслабити м'язи від п'ят до маківки. І вже тільки через 15 хвилин повертатися в ліжко.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також