Хто крайній?

4083 0

Ми у соцмережах:

Хто крайній?

Всі займаються цим. Бо воно є у всіх. Йдеться про найінтимніше почуття кожного громадянина, який себе поважає, — патріотизм. Але не заважає те почуття останнім часом рівнянам думати не тільки про майбутнього українського Президента, а й про чужих, американських президентів, особливо тих, що зображені на доларових папірцях. Більше того, у мешканців області нещодавно трапилася чудова нагода без зайвої ностальгії пережити і забуте відчуття перебування у черзі. У цій довгій і галасливій «людській ковбасі» українці колись проводили добру третину свого життя. Стають у черги і сьогодні — звісно, не за квитком у театр.

Долар на прив’язі У понеділок рівенським журналістам повідомили офіційну позицію Нацбанку з приводу ситуації, що склалася на валютообмінному ринку. За словами Івана Чуха, голови обласного управління Національного банку, нещодавне підвищення курсу долара й ажіотаж серед бажаючих його придбати пов’язані з сезонним чинником — подібна ситуація спостерігається щоосені. Проте цього року сезонний фактор був підсилений ще й підвищенням стипендій, запровадженням адресних доплат до пенсій та іншими грошовими вливаннями на готівковий ринок. Всього з початку року на український ринок було випущено 3 мільярди готівкової гривні, що на 10% більше, ніж за ввесь минулий рік. У результаті — ціни поповзли вгору, а в українських громадян виникло непереборне бажання обміняти рідну гривню на нерідний, але перевірений роками долар. Зворотне бажання продавати долари банкам у населення виникає значно рідше: так, за 25 днів жовтня жителі області придбали в банках доларів на суму понад 5,6 мільйона гривень, при цьому продали їх банкам лише на 1,3 мільйона гривень. Нацбанк стверджує, що боятися обвалу гривні не варто, хоч при цьому й визнає, що до кінця року рівень інфляції гривні наблизиться до 10%, хоча на початку року вона прогнозувалася на рівні 6%.

Реальна картина Щоб утримати курс долара, котрий кілька тижнів тому вперто поліз догори, Нацбанк вжив низку заходів: почав продавати українським банкам готівкові долари за курсом 5,315 гривні за одиницю для подальшого їх перепродажу винятково населенню. Одночасно Нацбанк запровадив обмеження щодо відхилення курсу купівлі-продажу готівкової валюти, який встановлюють обмінні пункти від офіційного курсу в межах двох відсотків — наприклад, станом на понеділок вартість одного долара, котрий продав будь-який комерційний банк держави, не могла перевищувати 5 гривень 41 копійку. В результаті цих заходів виникла парадоксальна ситуація — в обмінниках фіксується єдиний курс продажу долара. Здавалося б, пересічний громадянин мав би лише радіти подібній банківській одностайності, проте радіти фактично немає чому — в жодному обмінному пункті Рівного придбати долари нереально. З огляду на доларовий дефіцит, минулого тижня у Нацбанку навіть виникла підозра, чи не притримують комерційні банки долари, які він їм продає для подальшого продажу населенню, до «кращих часів» і курсів? Щоб перевірити це припущення, працівники найголовнішого банку держави інспектували пункти обміну валют та операційні каси банківських установ України та Рівенщини зокрема. Проте, принаймні в нашій області, банкіри виявилися сумлінними — жодних порушень у них виявлено не було. Куди ж поділися долари? Пояснення усіх банківських касирів подібні — доларів у продажу немає, бо їх ніхто банкам не здає. До того ж, виконуючи свої безпосередні банківські обов’язки, банки мають масу інших валютних зобов’язань, для забезпечення яких у них повинен бути певний доларовий резерв — забезпечують повернення валютних вкладів населення, в яких завершився термін депозиту, здійснюють видачу готівкових валютних кредитів, продають валюту для закордонних відряджень за заявками підприємців та інше.

Валютники заробляють, підприємці — шоковані Однозначно, що виграли в ситуації, що склалася, неофіційні валютники, яких можна зустріти на усіх ринках та буквально перед кожною валютообмінною касою — в них долари є завджи й у потрібній клієнту кількості. Щоправда, придбати валюту в них можна за зовсім іншою, реальною нині ринковою ціною — 5,8 гривні за один долар. За словами деяких валютників, у подібному доларовому ажіотажі винні ті, хто взяв на себе відповідальність втручатися в ринкові процеси. Якби курс долара в обмінниках ніхто штучно не стримував, він би піднявся до тієї ціни, за якою люди його б не лише купували, але й продавали банкам. При цьому курс стабілізувався б, поступово знову знизився, а ажіотажу не було б взагалі. Чи не найбільше страждають нині приватні підприємці, чий бізнес так чи інакше залежить від курсу долара: офіційно придбати долари неможливо, в неофіційних обмінниках курс кардинально відрізняється від задекларованого Нацбанком — близько 5,30 гривні за долар. До того ж, їх зовсім не надихає остання ініціатива влади втручатися в ціноутворення — ринкова економіка, за якої ми нібито живемо, передбачає формування ціни на певний товар з огляду на співвідношення попиту на нього до пропозиції, про що, видно, дехто призабув.

Обсяги продажу побутової техніки зросли вдвічі... Натомість не приховують свого задоволення продавці побутової техніки, в яких Новий рік вже розпочався. За словами працівників відділу «Реноме-Комфорт», що в Центральному універмазі, подібна кількість бажаючих придбати побутову техніку традиційно спостерігається наприкінці кожного року. Проте рівняни почали буквально змітати техніку ще десь місяць тому. Свідченням цього явища є порожні полиці магазину — товар просто не встигають підвозити. Найбільше бажаючих придбати побутову техніку в кредит — за останні дні їх кількість зросла приблизно на 70%. Купівельний ажіотаж спостерігається і у «Фокстроті», що на проспекті Миру, в якому вишиковуються черги як до каси, так і на оформлення кредиту — в понеділок нових бажаючих оформити кредит записували в чергу на четвер. Найбільший попит спостерігається на побутову техніку, яка коштує до двох тисяч гривень. У магазині «Вікотек» нам повідомили, що за останні три тижні обсяги продажу побутової техніки зросли вдвічі, особливо активно продаються холодильники та пральні машини. Подібний купівельний ажіотаж спостерігається і стосовно інших товарів тривалого користування — меблів та оргтехніки. До того ж до Рівного повернулося вже призабуте явище — ранкові черги перед магазинами. Так, цими днями перед одним із магазинів побутової техніки за годину до відкриття вишикувалася черга майже із 60 осіб!

...а обсяг кредитів на придбання товарів — у п’ять разів! І спостереження продавців, і офіційні дані стверджують, що кількість бажаючих придбати товари, скориставшись банківським кредитом, постійно зростає: так, якщо в першому кварталі цього року банки області видали кредитів на придбання товарів через торговельну мережу на суму 36,3 мільйона гривень, то в третьому кварталі загальний обсяг таких кредитів становив вже 153 мільйони гривень. Проблеми з оформленням кредитів особливо відчутні в тих банках, котрі уклали відповідні угоди з великою кількістю фірм-продавців: попит на кредити стрімко й відчутно зріс, а кількість банківських працівників, котрі задіяні на їх видачі, не змінився, що й породжує черги. Цікаво, що окремі банки, видно, не дуже вірять у стабільність гривні, яку обіцяють їхні «патрони» з Нацбанку — деякі угоди з оформлення кредиту містять промовистий пункт, що змінює правила гри в її процесі: «Банк має право корегувати відсоткову ставку кредиту з огляду на економічну та політичну ситуацію в державі». Що буде далі — не береться прогнозувати ніхто. Та все ж купівельний ажіотаж, що опанував переважною більшістю рівнян, засвідчив хоча б одне: бідність наших людей, про яку говорять мало не щодня, міф. Грошей у рівнян виявилося стільки, що для того, щоб на них щось купити, знову доводиться ставати у черги.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також