«Художці» — 45!

2330 0

Ми у соцмережах:

«Художці» — 45!

Цього тижня Рівенська дитяча художня школа або, як її любовно називають учні та викладачі, «художка» святкує своє сорокап’ятиріччя. З нагоди ювілею був випущений великий подарунковий альбом «Рівенській художній школі — 45», до якого ввійшли понад 100 ілюстрацій-робіт учнів та викладачів школи, а субота оголошена Днем відчинених дверей.

В п’ятірці найбільших шкіл держави Рівенська дитяча художня школа сьогодні є однією з найбільших в Україні — нині в її стінах навчається понад 500 школярів. Хоча, за словами пана Анатолія, кількість учнів можна було б збільшити ще принаймні на сотню — кількість бажаючих навчатися в школі значно перевищує її можливості. На цьогорічних іспитах, приміром, конкурс становив три особи на одне навчальне місце. Незмінна популярність художньої школи пояснюється високим академічним рівнем викладання, про що свідчать успіхи її випускників — серед них нинішні головні архітектори міста та області, переважна більшість членів Рівенської спілки художників, врешті, 12 з 14 її нинішніх викладачів. Роботи учнів рівенської художньої школи неодноразово перемагали на всеукраїнських та міжнародних конкурсах, а в 1991 році юні художники з Рівного були єдиними представниками нашої держави на Днях культури України в Баварії. Також останнім часом спостерігається більш свідомий підхід до навчання образотворчого мистецтва як серед самих учнів, так і серед їхніх батьків. Адже в нинішніх умовах художня освіта дає можливість освоєння доволі перспективних професій художника-оформлювача, дизайнера та й індивідуальне заняття живописом може приносити непоганий заробіток. До того ж у Рівному з’явилися можливості продовжити навчання за профілем і отримати диплом про вищу освіту. Наприклад, у гуманітарному університеті нині навчають за спеціальностями «кераміка», «різьблення», «ткацтво», у «водному» можна освоїти спеціальність «дизайн та проектування ландшафтної архітектури». До речі, серед студентів названих спеціальностей 80% — випускники міської «художки».

Особливості навчального процесу Для тих, хто не має жодного уявлення про те, як навчають художників, дещо привідкриємо таємницю цього процесу. Щоб стати учнем художньої школи, котра за 45 років свого існування підготувала понад 2,5 тисячі юних художників, потрібно закінчити п’ять класів і скласти два практичних іспити з живопису та композиції. Перший іспит виглядає як малювання натюрморта й має на меті перевірити, наскільки добре маленький абітурієнт відчуває кольори. Під час другого іспиту, що перевіряє рівень образного мислення, діти малюють на задану тематику. Нервуванню під час іспитів можна запобігти, навчаючись на річних підготовчих курсах — їх випускники зараховуються на основне навчання автоматично. На того, хто став учнем художньої школи, чекає нелегка праця — вивчати доведеться п’ять предметів: «рисунок», «живопис», «композиція», «скульптура», «історія мистецтв», навчаючись тричі на тиждень по 3-4 уроки на день. Під час навчання маленькі художники засвоюють основні класичні художні техніки та ознайомлюються з особливостями сучасного мистецтва. Як і в звичайних школах, за роботи виставляють оцінки. Кожний навчальний рік завершується двотижневою літньою практикою — пленером, під час якого діти малюють пейзажі Рівного. Ті, хто має намір пов’язати своє життя з образотворчим мистецтвом, можуть продовжити навчання в п’ятому додатковому класі, що допоможе при вступі до спеціалізованих навчальних закладів. Наостанок хочеться побажати, щоб мрії директора та колективу рівенської художки обов’язково збулися: приміщенню та даху школи не завадив би капітальний ремонт, шкільна бібліотека, безперечно, зраділа б поповненню новими книгами. А усіх її художників, як маленьких, так і дорослих — щоб ніколи не залишав оптимізм та творче натхнення!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також