Хворих, старих і скалічених — усипляти

1721 1

Ми у соцмережах:

Хворих, старих і скалічених — усипляти

Рівнянин Роман Веремчук разом з однодумцями розробляє власний план зменшення кількості бездомних псів і хоче запропонувати його міському голові.

собака На думку п. Веремчука, стерилізація собак матиме результат лише тоді, коли її проводитимуть одночасно по всій країні й охоплять не менше 90% популяції:

— У нас чомусь думають, що стерилізований собака стає менш агресивним, бо йому вже немає потреби захищати потомство. Насправді людей на вулиці кусають і прооперовані пси, вони захищають свою територію. Собаки у пошуках їжі забігають до Рівного з околиць та промислових зон, навіть з Бармаків і Квасилова. Оптимальним рішенням для місцевої влади я вважаю систему, запроваджену у більшості країн світу, зокрема, в Європі. Це не забезпечить повної відсутності тварин на вулицях, але дозволить регулювати їхню кількість. Найперше, собак потрібно порахувати, а далі — відлов і переміщення до «відстійника», тимчасової карантинної зони. Евтаназія всіх хворих, старих і скалічених особин. Решті — щеплення, стерилізація та маркування за рахунок власника чи недержавних коштів. Зоозахисні організації тим часом проводять кампанію щодо пошуку господарів для цих тварин. Тих, яким не знайшли нового власника, за певний час (згідно із Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження») — присипляють. А фінансувати «відстійник» можна за рахунок коштів від маркування домашніх тварин, така реєстрація має стає обов'язковою. Якщо ж маркованого собаку знайдуть на вулиці, то його власник заплатить штраф. З часом, коли популяція значно скоротиться, «відстійник» може перетворитися у звичайний притулок з більш комфортними умовами утримання собак та котів.
До речі, соцопитування, яке нещодавно провели студенти на замовлення міського голови Рівного, показало, що 47% перехожих не хочуть смерті бездомних собак. За знищення агресивних тварин «на вимогу мешканців» висловилися 43,4% опитаних, а решті — просто байдуже. Андрій Матвійчук, декан юридичного факультету МЕГУ ім. Академіка С.Дем'янчука:
— Цікаво, як голосували люди різних вікових груп. Наприклад, молодь ставиться до проблеми бродячих тварин найбільш гуманно. А от рівняни за 30, в яких вже є діти, частіше вибирали варіант присипляти — бо переживають за безпеку своєї сім'ї.
Олена ВЛАСОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також