Хвороби, які загострюються восени: чому це відбувається і що робити

1332 0

Ми у соцмережах:

Хвороби, які загострюються восени: чому це відбувається і що робити

Восени змінюється не лише погода. Навіть людський організм зазнає змін, адже йому доводиться пристосовуватися до нових умов. Однак цей процес не завжди минає без проблем зі здоров’ям. Навіть якщо у вас немає хронічних захворювань, це не вбереже вас від поганого самопочуття та появи хвороб у стресовий для організму період. І згодом кожна така хвороба може набути хронічного характеру.

Дихальна система. Організм за літо вже звик до відсутності переохолодження. А тому не справляється із застудними вірусами, які нас атакують. Щойно ви відчули легке свербіння в носі чи дертя в горлі — одразу підтримайте свій імунітет за допомогою трав’яних чаїв з медом, вітамінів. Перебування в закритих приміщеннях також негативно впливає на роботу дихальної системи. Тут повітря пересушене через обігрівачі, а тому створюється ідеальне середовище для розвитку хвороботворних бактерій. Гострі респіраторні захворювання восени зачіпають всіх. А тому якщо ви відчули, що захворіли, краще залишайтеся вдома. Особливо варто берегтися восени тим, у кого є хронічні захворювання бронхів та легень.

Система травлення. Виразки та гастрити також загострюються в період адаптації до холоду. Вони з’являються разом із такими симптомами, як печія, нудота, здуття живота, метеоризм. Варто виключити восени зі свого раціону копчені й смажені продукти, страви з великим вмістом дріжджів, а також все те, що викликає посилене виділення шлункового соку. Не варто відкладати похід до лікаря, якщо ви побачили наліт на язику, а біль не припиняється після прийому ліків. Також не ігноруйте такі симптоми, як висипання на лобі — вони можуть вказувати на неправильну роботу кишечнику.

Опорно-руховий апарат. Головні вороги хворих суглобів — вологість, вогкість і холод. А тому восени біль посилюється, а суглоби можуть втрачати рухливість та опухати. Якщо ви ще не відчуваєте болю, але у вас з’являється хрускіт чи поколювання під час руху, варто звернутися до лікаря. Все це ознаки зародження артрозу та артриту. Людям із цими захворюваннями восени варто обмежити вживання солоних і жирних страв, а також приймати препарати для зміцнення суглобів. Не забудьте додати до свого раціону продукти з високим вмістом вітаміну P та тримати суглоби у теплі.

Сечовід. В осінній період цистити, особливо у жінок, стають звичною справою. Сечовипускання стає дуже частим, супроводжується дискомфортом і болем. У період загострення циститу важко обійтися без антибіотиків та протибактеріальних препаратів.

Хронічні хвороби судин спричиняють у людей більш виражену реакцію на зміну погоди восени. Вона зазвичай проявляється гіпертонічними кризами, перепадами артеріального тиску, дискомфортом у грудях та нападами болю.

Що робити? Правильно харчуватися — надмірність в їжі чи сувора дієта негативно впливають на здатність організму до адаптації; додати до раціону продукти з вітамінами А, С, групи В, D та Е; займатися адекватною віку та стану здоров’я фізичною активністю — достатньо навіть 15 хвилин вправ на день; регулярно вживати лікувальні трав’яні збори. Взуття та одяг за сезоном — важливо, щоб вони захищали організм від переохолодження і оберігали від втрати тепла. Приділяйте більше часу відпочинку, частіше перебувайте на свіжому повітрі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також