Кінь в пальті

2755 0

Ми у соцмережах:

Кінь в пальті

Розстрільне за радянських часів слово «саботаж» ніхто поки що не озвучив. Але до таких звинувачень недалеко. Бо є підстави твердити, що за можливості раз і назавжди вирішити питання цілодобового водопостачання Рівного, ніхто не береться за наповнення рівенських кранів. Вже й ніби знаємо «що робити», але ще не знаємо «хто винен». Хто-хто… Той самий, що одягнутий не по сезону.

Політика чистої води До першого червня «Рівневода» повинна розплатитися за електроенергію, інакше мешканці обласного центру знову більшу частину доби слухатимуть із своїх кранів сумну музику порожніх труб. Знайти гроші «Рівневоді» буде проблематично, бо опинилася вона ніби без господаря. Формально обласна рада віддала підприємство місту, але до передачі обладнання, водозаборів і мереж (тобто всього потрібного для водопостачання господарства) справа не дійшла. Тобто з обласної власності в міську комунальну «перейшов» тільки директор Нецький із своїми працівниками, а обладнання залишилося в області. Міська влада в особі Віктора Чайки заявляє про неможливість фінансування того, що їй не належить. Обласній владі допікають скаржники. Кажуть люди, що погіршилося водопостачання. Правду кажуть. Тому облдержадміністрація ставить питання руба: давайте повернемо назад в область «Рівневоду», бо місто не справляється. Рух за принципом «крок вперед, два кроки назад» нагадує килимкові чиновницькі інтриги, за якими стоїть політика, але ніяк не турбота про рівнян. Яким потрібно вмиватися і пити, причому щодня.

Німці і радянська влада Наступний тиждень проблемою водопостачання рівнян будуть займатися депутати обласної ради, які в п’ятницю врешті й вирішать, забирати назад «Рівневоду» чи все-таки залишити місту. Віктор Чайка пообіцяв ощасливити своєю присутністю всі засідання, на яких порушуватиметься питання рівенської води. Непокоїть міського голову те, що ціною повернення водопостачального підприємства в лоно області може стати також і зрив десятимільйонного (в гривнях) проекту будівництва міських очисних споруд. Німці, які попередньо погодилися на фінансування 80 відсотків витрат, хочуть мати справу тільки з муніципалітетом, тобто міською владою, обраною народом. Як стверджують у міськвиконкомі, з людиною, яка не обирається, а призначається, хай навіть і самим Президентом, вони говорити не хочуть.

«Рівневоду»— американцям? А чом би й ні? Вони ж поважати себе примусили, зробили енергопостачання прибутковим. Отож поки рівенські депутати тривалий час визначаються, як краще вчинити з КП «Рівневода» — віддати територіальній громаді Рівного чи ж залишити у власності області, про свої наміри заволодіти підприємством заявила американська компанія «AES», якій, як відомо, належить ЗАТ «Ей-І-Ес Рівнеенерго». У понеділок під час свого візиту до Рівного про це повідомив віце-президент корпорації «AES» та директор «AES» в Україні Гаррі Левзлі. — Ваш «облводоканал» за останніх три роки заборгував нам понад 6 мільйонів гривень, — аргументував свою думку пан Левзлі, — і хоча ми щораз жорсткіше обмежуємо його в отриманні електроенергії, проблема погашення боргу залишається невирішеною. Керівник водопостачального підприємства пан Нецький не виконує своїх зобов’язань і домовленостей з «Ей-І-Ес Рівнеенерго». Тому, можливо, варто передати підприємство «Рівневода» чи принаймні його активи нашій компанії. Впевнений, що завдяки сучасним методам роботи, менеджменту і стратегічному плануванню керівництво та співробітники «Ей-І-Ес» кардинально виправлять стан справ «Рівневоди» на краще, зі збиткового зроблять підприємство прибутковим. Якщо мені пощастить днями зустрітися з головою Рівенської облдержадміністрації Миколою Сорокою, я обов’язково спробую з ним все це обговорити. — Такого не було й не буде. Не забере «Рівнеенерго» воду. Якщо брати буде, то тільки через суд. І як на те пішло, то нехай і «Комуненергію» собі беруть, але я в це не вірю. Це — блеф, — емоційно наступного дня прокоментував заяву американського директора Віктор Чайка. — Якщо говорити про приватизацію «Рівневоди», то це повинен бути серйозний інвестор, який вкладе великі гроші в реконструкцію.

Господарі слова Рівняни мають почуватися гордо від того, які у них турботливі керівники. Бо і голова облдержадміністрації Микола Сорока, і міський голова Рівного Віктор Чайка не стомлюються обіцяти обласному центру щасливе майбутнє з цілодобовим водопостачанням (навіть гарячим!). Вони запевняють, що володіють необхідними для цього ресурсами. Але в семи няньок — дитя без догляду, а в двох хороших керівників — рівняни немиті. І одне запитання, абсолютно неважливе для мешканців міста — хто стане благодійником і наповнить водою крани — схоже, залишається у владних коридорах основним. Важливо також для кабінетних начальників і те, хто першим піде на непопулярні заходи, розпочавши війну із злісними неплатниками. Рано чи пізно відрізати воду доведеться. І з першого червня Віктор Чайка готовий це робити, перекривши воду 30 підприємствам-боржникам. Черга дійде і до будинків та гуртожитків. Можливо, саме тоді під шумок незадоволення «на білому коні» з’явиться той, хто вирішить проблему. За рахунок, скажімо, державного бюджету.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також