Коли розслабитися, а коли — бігти до лікаря

752 0

Ми у соцмережах:

Коли розслабитися, а коли — бігти до лікаря

Якщо вам здається, що серце почало працювати якось дивно, скоріше за все, ви відчуваєте так зване посилене серцебиття — тобто ненормальне серцебиття. Посилене серцебиття означає будь-яке відхилення від звичного ритму: почастішання, аритмія, важкий стук у грудях. Іншими словами, якщо ви раптом «помітили» своє серцебиття — ймовірно, воно у вас посилене.

Наше серце б'ється у відповідь на електричні сигнали, які отримує зі скупчення клітин, що називається синусовим вузлом (СА-вузлом). Він розташований у правому передсерді. Якщо СА-вузол починає посилати плутані електричні сигнали, відбувається посилене серцебиття серця. На ці імпульси може вплинути все, що підвищує рівень адреналіну в організмі. Це стрес, напади паніки, кофеїн, ГРВІ, недосипання і прийом стимулюючих препаратів. У серці є рецептори, що реагують на підвищення рівня адреналіну. Крім того, посилене серцебиття можуть викликати фізичні навантаження або вагітність. Це абсолютно нормально і безпечно. Однак зрідка посилене серцебиття може свідчити про проблеми.

Наприклад, серцебиття може бути порушено аритміями — короткими замиканнями в електричній системі серця. Вони можуть викликати порушення серцебиття, що супроводжується слабкістю, запамороченням, непритомністю, задишкою і болем у грудях. Аритмії не завжди небезпечні й піддаються лікуванню, проте іноді можуть нести загрозу для життя. Тому якщо посилене серцебиття супроводжується будь-якими вищеназваними симптомами, слід звернутися до лікаря.

Посилене серцебиття також може вказувати на порушення в роботі якогось іншого органа — наприклад, щитовидної залози. Щитовидка виробляє гормони тироксин і трийодтиронін, що впливають на багато систем організму. Якщо у вас гіпертиреоз (тобто щитовидка занадто активна), надлишок тироксину прискорить обмін речовин, що може призвести до порушення серцебиття, а також посиленого апетиту і різкої втрати ваги.

Нарешті, посилене серцебиття може бути викликане фізичною аномалією — наприклад, коли серце слабше або більше від норми.

Якщо посилене серцебиття трапляється занадто часто або весь час супроводжує певну діяльність, краще звернутися до лікаря.

Якщо ж посилене серцебиття супроводжується іншими симптомами — запамороченням, слабкістю, дискомфортом або болями в грудях і т. п. — обов'язково зверніться до лікаря.

Враховуйте власний анамнез. У здорової 30-річної людини менше причин для занепокоєння, ніж у 60-річної з серцево-судинним захворюванням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також