Коли завершиться війна. Є два варіанти – радник ОП

3929 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Наразі є два варіанти того, як може завершитися війна в Україні.

 Про це розповів радник голови Офісу Президента Олексій Арестович в інтерв’ю журналісту Дмитру Гордону:

- Наразі ми, ніби, у своєрідній виделці. Варіантів є два. Перший, що переговори України та Росії пройдуть успішно. Адже в цьому питанні є успіх. Росіяни на переговорах стали проявляти до нас повагу. Все може завершитися за тиждень-два. Йдеться про повний вивід російських військ та ще багато чого. Як мінімум, все має бути повернуто до стану 23 лютого. Тобто, на час перед російським вторгненням. Однак, думаю, цим наші вимоги не завершаться. Є й другий варіант. Росія ще може назбирати якісь резерви. Десь тисяч 10-15 додаткових військ з допомогою сирійців, злодіїв, писарів та працівників своєї пенітенціарної служби. Треба розуміти якісь таких воїнів. Наша армія перемеле усе це за тиждень. Тоді у Росії вже не залишиться нічого, і вони будуть змушені завершувати конфлікт. Ця фаза може затягнутися до середини квітня. Тобто ще місяць. Зараз вибір за Росією.

За його словами, Україна на переговорах виставляє Росії дуже жорсткі умови:

- Є розуміння того, якщо ми отримаємо менше, ніж було до війни, то для України це поразка. На таке ніхто не погодиться. Говорити конкретно про вимоги України мені поки заборонено. Але я можу коментувати те, що уже сказали інші. Журналіст-розслідувач Христо Грозев сказав, що ситуація на переговорах йде як мінімум до повного виведення усіх російських військ. Однак Володимир Зеленський уже анонсував західним журналістам, що в нього є цілий ряд додаткових умов до Росії. Скажу, що ці умови сподобаються українському народу, який воює за свободу та незалежність України.

Арестович додає, що такий мир буде вигідний президенту Росії Володимиру Путіну:

- Їм буде що «продати» своєму народу. Путін зможе вийти й сказати, що домігся демілітаризації України. Ні для кого не секрет, що російська армія нанесла серйозну шкоду нашій інфраструктурі. Путін може заявити, що домігся не вступу України в НАТО. Для України про вступ до НАТО вже не йдеться. І це не наша позиція. Це НАТО не хоче нас приймати. Українці мають розуміти, що не ми відмовилися від НАТО, а НАТО відмовилося від України. Взамін йому в нас будуть компенсаційні механізми, які сподобаються народу України. Але про це ще неможна говорити.

Радник Офісу Президента додає, що в переговорах задіяні не лише Україна та Росія, але й весь світ:

- Маю великі сумніви, що Україна відмовиться від Криму та Донбасу. Однак є різні форми управління. Це лише мої думки вголос. Я не кажу, що про це говорять на переговорах. В світі є території, якими країни керують разом під міжнародним протекторатом. Чи території, якими повністю керує міжнародна адміністрація. Наприклад, Туреччина вважає північний Кіпр своїм. Але ніхто у світі цього не визнає. Є мільйон варіантів. Є варіант Північної Кореї, яка була в стані війни 50 років. Там у прикордонних пунктах діють спеціальні економічні зони. Північна й Південна Кореї разом відбудовують знищену раніше територію. Думаю, українська, російська та міжнародна дипломатія з цим питанням впораються. Треба розуміти, що в переговорах задіяні великі міжнародні сили та лідери країн. Адже все буде робитися під конкретні міжнародні гарантії.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також