Кому дістанеться «Червона калина»?

3357 0

Ми у соцмережах:

Кому дістанеться «Червона калина»?

Державний санаторій «Червона калина» хочуть продати. Подейкують, виставлять на продаж тільки тому, що вже давно є покупці на це прибуткове підприємство у селі Жобрин Рівненського району. Колектив санаторію упевнений, що успішний нині заклад, який сплачує мільйони податків, після приватизації розпадеться. А от чиновники у Фонді держмайна, який готує документи на приватизацію, кажуть, що заклад вже за рік збанкрутує.

Червона калина Нещодавно спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації рекомендувала уряду зняти з переліку об'єктів, які підлягають приватизації, рівненський санаторій «Червона калина». Клопотали за це рівненські нардепи, до яких звернулися працівники санаторію. Нині державна здравниця, власне, перебуває в оренді у колективу санаторію. Щомісяця до держбюджету той сплачує близько 100 тис. грн. за оренду, за минулий рік відрахував понад 5 млн. грн. податків і ще й отримав прибуток. Втім, вже найближчим часом санаторій поставлять перед ультиматумом: або приватизація, або орендна плата, яка заведе заклад у банкрутство. сивий

Микола Сивий
Микола Сивий, головний лікар санаторію «Червона калина»: — На нашу думку, не можна розпочинати приватизацію без вирішення всіх питань, зокрема, майнових та земельних відносин із державою. Потрібно провести інвентаризацію землі, визначити, яке майно належить державі, а яке колективу санаторію. За всі ці роки, а орендуємо санаторій з 90-х, ми зробили з нього диво, про яке знають у всьому світі. До нас приїздять на відпочинок та лікування люди з 40 країн світу, з усіх континентів, бо нам довіряють. Тільки на сьогодні маємо 152 гостей. Державного майна у санаторії тільки й того, що стіни, підлога і крокви. Все інше ми за власні кошти зробили: замінили комунікації, сантехніку, вставили нові вікна, реконструювали дах і т.д. А тепер хочуть провести нашвидкуруч приватизацію, щоб санаторій спіткала доля радіозаводу та тракторного. Ми відстоюємо позицію, що санаторій має бути у власності колективу. За всі ці роки ми сплатили стільки коштів, що вже давно перевищило вартість закладу. червона калина Олександр Дехтярчук, народний депутат від Рівненщини: — «Червона калина» — останній державний санаторій в області. Я підтримую колектив і вважаю, що проводити приватизацію незбиткових підприємств, в яких лад, в які колектив вклав кошти, не можна. Хтось зацікавлений у тому, щоб санаторій приватизувати. Заради цього заклад хочуть з лікувального перетворити на профілактичний. На Рівненщині, думаю, намагаються у вигляді приватизації державних підприємств легалізувати бурштинові гроші. Я зроблю все, щоб не допустити приватизації у чиїсь руки «Червоної калини», як не дозволив цього зробити зі «Смигаторфом» та «Рівнеторфом». Володимир Іванов, начальник регіонального відділення Фонду держмайна у Рівненській області: — Можливо, компроміс з колективом і можна було б знайти, але перспективи того, щоб підприємство надалі перебувало в оренді, я не бачу. Колектив не витримає орендної плати відповідно до вартості майнового комплексу. За рік мають привести орендні відносини у відповідність до вимог чинного законодавства — і санаторій почне задихатися від фінансового навантаження, а за цим прийде банкрутство, за яке відповідати доведеться мені. Як на мене, логічно і правильно створити на базі санаторію публічне акціонерне товариство. Приблизно 20% акцій (10-15 млн. грн.) буде за трудовим колективом (а це більше 600 людей). Решту держава виставить на продаж, і, власне, колектив санаторію зможе викупити ще понад 30% і мати контрольний пакет акцій. Можу запевнити, що ніяких покупців на санаторій зараз немає. Це не є прибутковий бізнес. Бізнесменів він не цікавить, бо окуповуватиметься років 50.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також