Котельня на біомасі: як це працює

1992 0

Ми у соцмережах:

Котельня на біомасі: як це працює

Все більше великих українських міст переводять котельні з газу на біомасу — пелети, брикети, деревну тріску. Газ дорожчає, і щоб стримати зростання цін, теплопостачальні підприємства використовують екологічно чисту біомасу. У нас її вдосталь, і коштує вона дешевше, ніж блакитне паливо.

Як правило, більшість людей насторожено сприймають будь-які новації. Такі особливості нашої психології — робити те, що звично. Але сьогодні інші часи, і щоб не пасти задніх, потрібно вміти швидко адаптуватися.

Приклад з життя — розмір тарифів на тепло та гарячу воду. Для абсолютної більшості населення — це проблема №1. Як заплатити за комуналку, що робити, якщо немає субсидій і так далі. Багато хто вірить, що пройдуть вибори і все буде, як колись — низькі тарифи, відчинені вікна взимку, але насправді факти свідчать, що ціни на газ лише зростатимуть. У цій ситуації єдиний шанс стримати зростання тарифів — зменшити споживання газу за рахунок того, щоб частину котелень перевести на біомасу. Все просто: чим менше ми спалюватимемо дорогого газу, тим нижчими будуть ціни на тепло та гарячу воду. І це нова реальність, до якої варто адаптуватися.

Відтак з’ясуймо, які бувають котельні на біомасі і як вони працюють.

По-перше, потужність котелень може бути різною. Вони можуть опалювати декілька будівель, а можуть — цілий мікрорайон і навіть місто. Наприклад, у Вінниці у 2016 році було введено в експлуатацію котельню на трісках потужністю 5,2 МВт у районі Тяжилів. Ця котельня забезпечує весь Тяжилів гарячою водою і теплом. Використання деревної тріски як енергоносія зменшило паливну складову в собівартості виробництва тепла й дало можливість заощаджувати 2,3 млн кубометрів газу на рік.

Зараз у Вінниці чотири великих котельні на альтернативному паливі, й місто не збирається на цьому зупинятися. І не лише Вінниця, але й Житомир, Дніпро, Івано-Франківськ та інші обласні центри.

По-друге, на одній котельні може бути встановлено два котли — один на біомасі, інший на газі. Котел на газі включається тоді, коли температура повітря падає нижче 8-10 градусів морозу. А в інший час працює котел на біомасі. Це дає можливість миттєво реагувати на погодні умови і обирати оптимальний режим для забезпечення споживачів якісними послугами.

По-третє, котельні працюють на екологічно чистому виді палива — деревині. Це паливо CO2-нейтральне, воно безпечніше, ніж газ, і це ще одна перевага для використання біомаси у великих містах.

Якщо порівняти залишки від спалювання газу та біомаси на прикладі котельні на вул. Герцена у Рівному, де працюватиме новий котел на твердому паливі, то побачимо, що біопаливо є екологічно чистішим.

Саме тому всі європейські країни з кожним роком ставлять більше котлів на твердому паливі.

Деякі країни, наприклад, Швеція, Фінляндія, Данія, Латвія, Австрія вже зараз понад третину власних потреб в теплі та електроенергії покривають завдяки «зеленій» енергії.

З огляду на ціни на газ, настав час і нам впроваджувати кращий європейський досвід. Звісно, якщо не хочемо все зароблене віддавати на комуналку.

Порівняльна характеристика фактичних викидів газового котла і котла на біомасі (м. Рівне, котельня на вул. Герцена)

РЕКЛАМА


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також