Кульбаба корисна, доки цвіте

Хоча більшість людей вважають кульбабу не більш ніж травневою квіткою чи бур’яном, ця рослина вже давно використовується у фітотерапії. Кульбаба повністю — від кореня до квіток — є їстівною та корисною, поки вона цвіте. А коли дозріває, втрачає деякі корисні властивості. На смак кульбаба гіркувата й трохи нагадує цикорій.

3 хв. читання

Зелень кульбаби можна їсти приготовленою чи сирою, вона може стати джерелом вітамінів A, C, K, Е, деяких вітамінів групи В, кількох мінералів, заліза, кальцію та магнію.

Її листя і коріння застосовують для підвищення апетиту, а ще як сечогінний і відхаркувальний засіб. Кульбаба допомагає при захворюваннях печінки, нирок, утворенні каменів у нирках і жовчному міхурі, гастриті зі зниженою кислотністю, при інтоксикаціях і отруєннях, захворюваннях суглобів, стимулюванні роботи серцево-судинної системи тощо.

Рослину застосовують для лікування атеросклерозу, цукрового діабету і як додатковий засіб при лікуванні анемії, недокрів’я.

Також кульбаба має гарні ранозагоювальні властивості й застосовується в лікуванні парезів, паралічів, при запальних процесах і як ліки від паразитів.

Антитоксичні властивості кульбаби дозволяють використовувати її як протипроменевий засіб, при укусах отруйних комах для лікування захворювань шкіри і навіть при видаленні бородавок.

Найбільш цілюща частина — це корінь. Саме тут зосереджено унікальний набір корисних речовин. До складу кореневища входить інулін — речовина, що сприяє нормалізації роботи печінки і жовчного міхура, знижує вміст холестерину і пригнічує ендокринні хвороби. А тому корінь кульбаби рекомендується для нормалізації травлення і поліпшення апетиту, підвищення кислотності, позбавлення від хронічних закрепів. Також коріння кульбаби має зміцнювальну і антитоксичну дію, позбавляє від дисбактеріозу, нормалізує обмін речовин, заспокоює нервову систему. Нормалізація обміну речовин в організмі і очищення шлунково-кишкового тракту приводить до поліпшення стану шкіри, волосся і нігтів, відновлює сон.

Квіти і бутони кульбаби є джерелом натуральних вітамінів і мікроелементів. Вони дозволяють вирішувати проблему зниженого імунітету, слабкості і недокрів’я. Також відвари і варення з квіток кульбаби рятують від набряків, отруєння, виводять паразитів.

Дуже корисне листя кульбаб. До його складу входять такі речовини і мікроелементи, як залізо, кальцій, фосфор, калій, а також вітаміни A, B, C, E. Листя рослини рекомендують вживати в їжу в якості потужного протицингового, сечогінного, потогінного і відхаркувального засобу. Сік, отриманий з листя і стебел кульбаби, вважається тонізуючим і зміцнювальним засобом. Відвар добре нейтралізує підвищену кислотність і нормалізує лужний склад. А свіжий сік кульбаби застосовують при захворюваннях хребта, для зміцнення кісток і зубів, при проявах пародонтозу, а також для лікування мозолів.

Протипоказання спостерігаються вкрай рідко, однак слід обережно вживати кульбабу людям із ризиком закупорки жовчних проток, а також з підвищеною кислотністю шлункового соку, виразковою хворобою. Якщо ви приймаєте які-небудь ліки, перед використанням кульбаби краще порадитися з лікарем. Курс лікування кульбабою не повинен перевищувати 4 місяців. А якщо ні, то зростає ризик появи небажаних наслідків. Зловживання цією рослиною може призвести до алергії й підвищеної чутливості до сонця. І, звичайно ж, у всьому має бути міра.

Поділитися цією статтею