Купив «Мерседес» — поверни субсидію! З чим стикнулися мешканці Рівненщини

2526 0

Ми у соцмережах:

Купив «Мерседес» — поверни субсидію! З чим стикнулися мешканці Рівненщини

Декому з рівнян доводиться повертати понад 20 тисяч отриманих субсидії. Бо виявилось, що при цьому вони купували дорогі речі, автомобілі, наприклад. А такі покупки несумісні з отриманням допомоги від держави. Тож органи соцзахисту на Рівненщині активно судяться із такими недобросовісними отримувачами соціальної допомоги та субсидій. Якщо вони, приховавши таку інформацію, не погодилися повернути кошти державі добровільно. Втім, суд не завжди стає на сторону державного органу, а часто захищає й інтереси рівнян.

За даними з Єдиного реєстру судових рішень, з початку року рівненські суди ухвалили лише одне рішення, яке стосувалося надміру виплаченої субсидії. Розглядав справу Рівненський окружний адміністративний суд, до якого звернулася жителька Костопільського району. Позивачка була не згодна з тим, що районне управління соцзахисту зобов’язало повернути її понад 24 тис. грн субсидії, яку їй виплачували з весни 2018 року по літо 2019-го. 11 тисяч жінка мала заплатити сама, а решту орган соцзахисту вже встиг стягнути з надавачів комунальних послуг. Нагадаємо, що до минулого року субсидія нараховувалася підприємствам, які надають компослуги, а торік — уже монетизовано у руки споживачів.

Причиною того, що у жінки почали вимагати повернути державі кошти, став її шлюб. Причому далеко не новий. Справа у тім, що за субсидією жінка звернулася ще у 2015 році. На той час вона була заміжня, але правила отримання вимагали вказувати у декларації лише членів домогосподарства, тобто тих, хто прописаний у будинку чи квартирі. Фактично, жінка вказувала лише себе та двох доньок, адже чоловік з 2008 року мав інше місце реєстрації. У 2018 році правила нарахування субсидії стали більш жорсткими, і держава зобов’язувала враховувати доходи чоловіка та дружини, навіть якщо вони мають різні місця прописки або й взагалі разом не живуть і всього лиш не розірвали шлюб. Костопільчанці у 2018 та 2019 роках субсидія перераховувалася автоматично, а коли минулого літа жінка сама звернулася з проханням припинити їй нараховувати субсидію, соцзахист перевірив її документи та звинуватив у тому, що вона неправомірно не вказувала доходи чоловіка.

Рівненський окружний адміністративний суд став на сторону жінки і задовольнив її позов проти управління соцзахисту. У мотивувальній частині вказано, що відповідно до законодавства управління соцзахисту повинно було саме перевірити інформацію про шлюб жінки та припинити нарахування субсидії, допоки вона заново не звернеться із декларацією та заявою, а не призначати їй виплату автоматично.

«Суд не бере до уваги посилання відповідача, що у зв’язку зі змінами в законодавстві жінка повинна була подати нові заяву та декларацію нової встановленої форми, оскільки такої вимоги законодавством не встановлено. Зміни в законодавстві передбачають призначення житлової субсидії лише після волевиявлення отримувача субсидії. У цьому випадку Управління соціального захисту населення Костопільської районної державної адміністрації призначило позивачу субсидію в автоматичному режимі без її заяви», — зазначено у рішенні суду.

Подібне рішення Рівненський окружний адмінсуд виніс у грудні для ще однієї костопільчанки, яка також не вказувала у декларації чоловіка, що має іншу «прописку», та від якої теж вимагали повернути понад 24 тис. грн у державний бюджет.

Інша ситуація, якщо отримувачі субсидій чи соціальних послуг не повідомляють про куплене майно чи отриманий дохід. Так, є постанови рівненських судів, в яких йдеться про стягнення кількох тисяч гривень з малозабезпечених родин, які не вказували дохід, наприклад, від здачі в оренду паїв. Окрім того, суди стають на сторону держави, якщо родина купує автомобіль і не декларує його. До прикладу, у грудні Сарненський районний суд зобов’язав мешканця району повернути понад 11,5 тис. грн, які йому виплатили як субсидію у 2015-2016 роках. Лише торік районне управління соцзахисту встановило (після перевірки аудиторів), що у 2014 році дочка отримувача субсидії стала власницею автомобіля «Мерседес Бенц Спринтер» вартістю 105 тис. грн. У суді сарненець пояснював, що авто купував зять ще у 2013 році, а на доньку його лише перереєстрували наприкінці 2014-го, про що він, отримувач субсидії, коли звертався з проханням надати йому допомогу на оплату комунальних послуг, не знав. Втім, районний суд заперечення чоловіка та його родини не взяв — і вирішив стягнути з родини виплачену у 2015-2016 роках субсидію.

Торік суди на Рівненщині винесли менше 20 рішень щодо надміру виплачених субсидій. Частина з них — на захист отримувачів, частина — на захист держави. Проте насправді родин, яких зобов’язали повернути субсидії, значно більше. Більшість повертає кошти добровільно, до суду звертаються або ті, хто не згодний з рішенням управлінь соцзахисту, або самі управління, коли не отримують згоди від домогосподарств повернути кошти. До прикладу, за повідомленням рівненських аудиторів, які недавно перевіряли Здолбунівське управління соцзахисту, лише у Здолбунівському районі 39 родинам, які звернулися за призначенням субсидії і надали недостовірну інформацію щодо придбання автомобілів та сільськогосподарської техніки, зайво виплатили житлової субсидії на 248,8 тис. грн.

Нагадаємо, що отримувачі субсидії зобов’язані повідомляти органи соцзахисту про покупки чи оплату послуг на понад 50 тис. грн, про зміни у майновому стані родини чи у її складі. У зв’язку з останнім, до слова, торік та цього року суди розглядають немало справ, в яких мешканців області просять визнати, що вони втратили право користування якимсь майном або просять суд «скасувати реєстрацію» осіб, які у будинку не проживають і через яких родина не може отримати субсидію. Адже якщо йдеться про міста, то родина не може претендувати на допомогу, якщо у її складі є офіційно не оформлена на роботі людина працездатного віку. У селах можуть зробити виняток малозабезпеченим родинам, які не мають офіційного доходу, але за умови, що ніхто із членів домогосподарства не працює за кордоном.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також