Куряче мистецтво

2111 0

Ми у соцмережах:

Куряче мистецтво

Щороку в січні «РВ» згадує життя нашої культури за минулий рік. Хто чого творчого накоїв, які прем’єри «народив», з ким посварився, складаючи певний рейтинг цікавості культурно-мистецьких подій. Рік Півня нічого суперособливого не приніс, хоча цікавих подій теж вистачало.

Прем’єра року Для рівенського драматичного театру 2005 став роком визначальним — йому нарешті присвоїли статус академічного, про що довго мріяв нинішній директор. Але для постійних глядачів значно цікавішою подією стала прем’єра психологічної містерії «Берестечко» за однойменним романом Ліни Костенко. Оскільки як постановника запросили відомого у театральних колах України та Росії Олександра Дзекуна, котрий буквально виснажив акторів театру, але видав «на-гора» виставу, яку Спілка театральних діячів номінувала на здобуття Шевченківської премії у 2006 році. Роль Богдана Хмельницького виконав сам Володимир Петрів.

Начальник року Нова влада, обрана в 2004 році, принесла в 2005 нові обличчя і в культурну владу області. Зокрема, призначення відомого організатора та продюсера Миколи Орешка директором обласної філармонії у багатьох людей викликало іронічну посмішку — мовляв, він і нот не знає. Як виявилось, для нормальної роботи цієї структури знання музичної грамоти зовсім не потрібне. Головне — фаховий менеджмент, з чим новий директор почав справлятися непогано. Концерти стали публіці вже значно цікавіші, почали витрачатися гроші на рекламу, був знайдений спонсор — «Укргазбанк», нарешті посада директора була розведена з посадою художнього керівника — ним став професійний музикант Сергій Кульчинський.

Альбом року Єдина нормально функціонуюча рівенська музична «банда» «Ot Vinta» минулого року розродилась вже другим альбомом «Дарма я наївся цибулі», влаштувавши мега-презентацію в київському клубі «Докер Паб». Диск для самих музикантів вийшов кращим, містить декілька «хітових» речей, на які вже київські ді-джеї роблять ремікси. Сам гурт за рік помітно виріс, точніше, зросли його гонорари, які музикантам традиційно платять російські рок-н-рольні клуби.

Облом року Концерт героїв помаранчевої революції гурту «Гринджоли» та Марічки Бурмаки відверто здивував — як і в інших містах, послухати авторів революційного гімну прийшли сотня-друга глядачів, при тому, що квитки були разів у десять дешевшими, аніж на концерт «Океану Ельзи», який відбувався через декілька місяців.

Новинка року Вперше позмагатися між собою вирішили рівенські ді-джеї. Таку можливість їм надав клуб «Холідей», який організував з 10 вересня по 21 жовтня фестиваль електронної музики. Щоп’ятниці протягом всього вечора грали три ді-джеї, а відвідувачі потім у анкетах називали найкращого, хоча таку форму визначення переможців деякі учасники називали необ’єктивною. Приз найпопулярнішого диск-жокея забрав собі DJ Dan.

Фестиваль року Рівноцінними за вдалістю можна назвати протилежні за стилістикою фести «Древлянські джерела» і «Тарас Бульба» — єдині фестивальні проекти, що заслуговують на увагу більш ніж кількох чоловік і самих організаторів. «Джерела» за участю мексиканського, португальського, французського та інших колективів відбувалися як завжди на День незалежності. А «Бульба» також традиціям не зраджував — липень, Дубно, центральний майдан, важкий рок, єдина новинка — тріумф львівських команд, одна з яких, «Ніагара», й здобула Гран-прі.

Концерт року Не думали не гадали мешканці Костополя, що пощастить їм стати першими глядачами у подальшому розкрученого концертного туру «Не будь байдужим». Група музичних ентузіастів на чолі з Сашком Положинським організували неполітичну та некомерційну акцію, до участі в якій запросили найкращих молодих українських «альтернативників» — «Скай», «Флайзу», «Мотороллу», «Тартак» і наших «Ot Vinta». Ця тусовка спочатку у вересні вщент «порвала» костопільчан, а з ними і рівнян, котрі приїхали на виступ улюбленців кількома автобусами, а потім музиканти їздили такими ж маленькими містами центрального регіону.

Анекдот року Фестиваль «Протяг». Цього року в травні відоме рокерам дітище Юса Шнайдера стало культурно-розважальним додатком фермерського ярмарку в селище Чубинське під Києвом. На нормальний рок-фестиваль це схоже не було навіть здалеку, проте дехто заробити грошей на «хліб і до хліба» таки зміг.

Виставка року Третю свою «персоналку» в Рівному в листопаді у фотогалереї «Час» представляв фотохудожник Олександр Майструк. «Родзинкою» експозиції стали не лише роботи автора, на яких він показує життя інвалідів, а й потужна рекламна кампанія. Друзі фотографа, котрий через проблеми зі здоров’ям не може повноцінно займатися власним «промоушеном», домовились з багатьма спонсорами, організували рекламу (хоча інші автори фотогалереї на це гроші зазвичай не знаходять), а на завершення влаштували дружньо-мистецьку вечірку в нічному клубі «Магнат», де вперше за два роки разом зібралося багато фотографів, музикантів, журналістів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також