Квартира за два мільйони: рівненську суддю визнали винною у вчиненні корупційного правопорушення

1513 0

Ми у соцмережах:

Фото - 4Влада

Нещодавно у Рівненському міському суді відбувся розгляд справи щодо притягнення до адміністративної відповідальності судді Рівненського апеляційного господарського суду Юлії Мамченко у зв’язку з корупційним правопорушенням.

Відповідні обвинувальні матеріали у цій справі до суду надійшли від Національного агентства запобігання корупції (НАЗК) та прокуратури. Суть звинувачень полягає в тому, що суддя Мамченко несвоєчасно повідомила до НАЗК про суттєві зміни у її майновому стані, повідомляє «РівнеМедіа».

17 березня 2017 року Юлія Мамченко стала власницею 5-кімнатної квартири у Рівному, що знаходиться у приватному секторі у мікрорайоні «Північний», площею 187 кв. м та вартістю 2 млн 107  тис. 303 грн, та земельної ділянки, на якій вона розташована, за 176 тисяч 715 грн, площею 389 кв. м. До слова, ця нерухомість до неї належала її мамі Лідії Мамченко, з якою вона начебто обмінялася квартирами, про що свідчать укладені договори дарування і міни.

Оскільки Юлія Мамченко є суддею, вона, згідно з Законом, вважається особою, яка займає відповідальне та особливо відповідальне становище, а тому повинна письмово у десятиденний термін повідомляти про зміни у своєму майновому стані. Оскільки Юлія Мамченко придбала квартиру і землю на загальну суму майже 2,3 мільйони гривень, вона повинна була внести зміни через персональний електронний кабінет на сайті НАЗК у своїй декларації. Проте Юлія цього не зробила.

До слова, судом встановлено, що вона не мала перешкод у доступі до свого кабінету на сайті та мала можливість вчасно повідомити НАЗК про суттєві зміни у своєму майновому стані, що свідчить про те, що вона це зробила свідомо.

Як пояснила сама Юлія Мамченко, вона не зробила цього через те, що в її майновому стані насправді не відбулось суттєвої зміни, адже вона просто обмінялася з мамою нерухомістю, віддавши їй квартиру і нежитлове приміщення і отримавши взамін квартиру і земельну ділянку. За словами судді, вартість отриманої нею у власність нерухомості менша, ніж та, яку вона віддала мамі. Проте у НАЗК переконують, що навіть у такому разі вона все одно повинна повідомляти про зміни.

Починаючи із жовтня 2018 року Юлію Мамченко неодноразово впродовж трьох місяців запрошували до НАЗК для надання пояснень та, у разі наявності підстав, для складання протоколів про адміністративне правопорушення. Проте у жінки щоразу знаходилися причини, аби не прийти – то їй потрібен додатковий час для подання додаткових пояснень, то вона була на лікарняному, то вже її адвокат пішов на лікарняний. Відтак, ні вона, ні її захисник так у НАЗК жодного разу і не з’явилися. Натомість у грудні на адресу агентства від неї надійшло клопотання про закриття провадження у зв’язку з виходом терміну давності. Втім, у НАЗК після того таки склали два протоколи про вчинення Юлією Мамченко адмінправопорушення, пов’язаного з корупцією – один стосувався квартири, інший – земельної ділянки.

Відповідальність за це передбачена частиною 2 ст. 172-6 КУпАП (порушення вимог фінансового контролю). Стаття передбачає накладення на порушника штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 1700 до 3400 грн.

Так, під час судового засідання прокурор довів вину Юлії Мамченко, що є підставою, аби притягнути її до адміністративної відповідальності. Сама ж суддя не визнала в суді своєї вини. Натомість захисник Юлії Мамченко подав до суду клопотання про закриття провадження у цій справі у зв’язку із закінченням строку давності, який, згідно з Законом, становить три місяці  з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Розглянувши усі матеріали справи суд також визнав Юлію Мамченко винною у вчиненні адмінправопорушення, пов’язаного з корупцією, проте постановив закрити провадження у цій справі через сплив терміну притягнення, що звільняє її від сплати штрафу.

Втім, суддя Рівненського апеляційного господарського суду подала апеляційну скаргу у Рівненський апеляційний суд, аби оскаржити цю постанову з метою скасувати рішення про встановлений факт вчиненого нею правопорушення. Адже якщо її вина підтверджена – її повинні звільнити з посади судді. За наявною інформацією, її справу в апеляції розглядатиме голова суду Олег Полюхович.

Нагадаємо, що, згідно з Декларацією про доходи за 2017 рік, окрім квартири за 2 млн 107 тис. 303 грн та земельної ділянки площею майже 400 кв. м, Юлія Мамченко задекларувала 278 тис. 661 грн заробітної плати на посаді судді. Також на її банківському рахунку зберігається 300 тисяч гривень активу.

До слова, у лютому 2017 року у Рівному невідомі спалили два автомобілі її батьків – «Сузукі» та «Мазду».

Зазначимо, що у вересні 2018 року Юлія подавала свою кандидатуру на посаду судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду України.

Матеріал – «РівнеМедіа»

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також