Лікар-епідеміолог Сергій Шуляренко: «Небезпечні ті, про котрих ми не знаємо»

21462 0

Ми у соцмережах:

Лікар-епідеміолог Сергій Шуляренко: «Небезпечні ті, про котрих ми не знаємо»

У світі щороку виявляють кілька нових інфекційних захворювань. Але ось з’явився коронавірус, про який заговорив увесь світ. Ніхто не знає, що від нього чекати завтра.

Лікар-епідеміолог Рівненського обласного лабораторного центру Сергій Шуляренко розповідає, що нові віруси досі реальної загрози для України не становили. Хоча й раніше готувалися до того, що вони можуть бути завезені до нас.

— Практика показала, що усі порівняно недавно виявлені віруси були набагато безпечніші, ніж коронавірус, — розповідає Сергій Шуляренко. — Він бере не смертністю, а числом та розвитком тяжкої пневмонії. Будь-яка вірусна пневмонія тяжка, від грипу, наприклад, теж. Перебіг буває різний. В окремих випадках хворого не вдається врятувати, тобто люди щороку помирають від вірусної пневмонії. Коронавірус теж може спричиняти пневмонію. Епідемія уже переходить у пандемію, охопила десятки країн, і в Україну прийде обов’язково, адже ми не ізольовані від світу.

Сергій Шуляренко вважає, що на підготовку та ліквідацію наслідків треба виділяти гроші, і немалі, без них нічого не буде:

— Кошти потрібні на лікування, на апаратуру, якої не вистачає, нашим лікарням ще дуже багато чого потрібно. При тому нашому лабораторному центру жодні кошти не виділяли, ми отримуємо лише документи та різні вказівки, часто дуже дивні. Чи готове МОЗ виділити необхідні кошти? Принаймні я не чув про такі наміри.

В Китаї, коли розпочалася епідемія, влада зробила, напевне, все можливе, аби втримати і загасити епідемію, вжила екстраординарних заходів. Наприклад, карантин — його вже багато років ніде не застосовували. Китайці одразу армію мобілізували на протиепідемічні заходи, за півтора тижня з нуля побудували дві лікарні на 2600 місць. Можете собі уявити таке у нас? Або чи можливо у нас прийняти якийсь дуже потрібний закон просто завтра? Можна позаздрити й дисциплінованості китайців: їм сказали одягнути маски — вони одягнули, сказали не виходити з дому — не виходять.

Людей уже треба готувати до дисциплінованості, до культури поведінки. Якщо чхаєте — затуляйтеся, відвертайтеся. Якщо захворіли — на роботу йти не можна, залишайтеся вдома. Якщо захворіли на роботі — негайно ідіть додому.

Лікар-епідеміолог зауважує, що в Україні відразу не звідти чекали на небезпеку — галас почався довкола необхідності ізоляції осіб, які прибули з Уханю, уся увага була прикута до цих людей, хоча небезпеки вони не становили:

Небезпеку становлять інші люди, про яких ми не знаємо. Вони могли приїхати з Китаю раніше, ніхто про це нічого не знає, а вони можуть бути в процесі інкубації і захворіти через два тижні. Медичний нагляд за цими людьми ніхто не встановлював, про них взагалі нічого не відомо. А ними треба було зайнятися з самого початку. Можливо, хтось уже захворів, коронавірусна інфекція може перебігати і в легкій формі, але ж ніхто не знає.

Ми можемо діагностувати грип, аденовірусну інфекцію, такі тести у нас є. Було б добре, якби нам дали тести на коронавірус, ми можемо працювати з ними тут, так простіше і швидше. Адже різниця у проведенні протиепідемічних заходів між ГРЗ та коронавірусом колосальна.

Записала Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також