Лікування безпліддя: допоміжні репродуктивні технології

875 0

Ми у соцмережах:

Лікування безпліддя: допоміжні репродуктивні технології

Допоміжні репродуктивні технології (ДРТ) — методи лікування безпліддя, які полягають у медичному втручанні у процес зачаття, коли один або кілька етапів запліднення відбуваються поза організмом жінки.

Допоміжні репродуктивні технології (ДРТ) — методи лікування безпліддя, які полягають у медичному втручанні у процес зачаття, коли один або кілька етапів запліднення відбуваються поза організмом жінки.

Екстракорпоральне запліднення

Найвідоміша й найпопулярніша методика, настільки, що часто терміни плутають, називаючи ЕКЗ всі ДРТ. Не дивно, адже на ЕКЗ припадає понад 95% усіх ДРТ. Техніка використовується за олігоспермії, ендометріозу, трубного чинника, а також безпліддя неясного генезу.

Етапи:

♦ Контрольована стимуляція овуляції.

♦ Вилучення ооцитів.

♦ Запліднення in vitro обробленою спермою партнера.

♦ Культивування ембріонів.

♦ Перенесення ембріона до матки.

Ефективність лікування безпліддя з ЕКЗ залежить від низки чинників, зокрема від віку жінки. Приблизно в 30% випадків вагітність настає з першої спроби, решті потрібно два та більше циклів. Загальна результативність становить близько 40%.

GIFT

GIFT (Gamete Intrafallopian Transfer), або інтрафалопієве перенесення гамети — за допомогою лапароскопії безпосередньо у фалопієву трубу поміщаються яйцеклітини та сперматозоїди, що максимально наближено до природних умов запліднення. Техніка показана за безпліддя неясного генезу та ендометріозу, за умови збереження функції маткових труб.

Різновиди:

♦ ZIFT (Zygote Intrafallopian Transfer), інтрафалопієве перенесення зиготи. Сперматозоїди та яйцеклітини змішуються in vitro, а тоді переносяться до маткової труби.

♦ PROST (Pronuclear Stage Tubal Transfer), трубне перенесення на пронуклеарній стадії. Запліднена яйцеклітина переноситься до маткової труби до початку поділу.

Недоліком є операційні ризики. Результативність — 25–35%.

Внутрішньоматкова інсемінація

ВМІ полягає у введенні сперми в матку за допомогою катетера. Метод показаний за шийкового чинника безпліддя, ендометріозу, низької якості сперми, а також для зачаття самотніх жінок донорською спермою. Результативність за один цикл становить 7–10%.

ІКСІ

ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) — інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїда. Метод повторює етапи ЕКЗ, крім запліднення: з допомогою мікроголки сперматозоїд вводять безпосередньо в яйцеклітину. Техніка застосовується у разі порушень з боку сперми, а також коли решта ДРТ безуспішна.

До ризиків методу належать підвищення ймовірності вроджених дефектів, яка становить 1,5–3%. Це пов'язують із можливістю пошкодження яйцеклітини та сперматозоїду під час процедури, а також з тим, що у чоловіків із патологіями сперми частіше зустрічаються хромосомні мутації, зчеплені зі статтю.

 

Результативність методу така сама, як в ЕКЗ.

TESA, TESE та інші інвазивні методи одержання сперматозоїдів

У разі обструкції сім'явиносних шляхів за збереженого сперматогенезу сперматозоїди одержують безпосередньо з яєчка або його придатка за допомогою невеликого хірургічного втручання. Надалі сперматозоїди використовують у процедурі ІКСІ.

Використання донорського матеріалу

Коли немає можливості використати власний матеріал одного з партнерів, вдаються до донорського. Проводиться ЕКЗ з використанням донорських яйцеклітин, сперми чи готових ембріонів.

Кріоконсервування

Окрім свіжих, використовуються власні або донорські ооцити, сперма та ембріони кріоконсервовані, тобто такі, що зазнали глибокого заморожування. У такому вигляді вони можуть зберігатися роками без жодних негативних наслідків.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також