Лузайте насіння, але в міру

747 0

Ми у соцмережах:

Лузайте насіння, але в міру

Насіння соняшника має багато потрібних для організму елементів, однак потрібно пам'ятати, що воно може бути й шкідливим, якщо вживати його непомірно багато.

Насамперед слід знати, що корисні тільки висушені і не оброблені зерна — тоді при їх з'їданні є користь для здоровя: стають пружними стінки судин, вони надають послаблюючий ефект, здійснюють контроль над емоціями, нормалізують кислотно-лужний баланс, діють проти випадіння волосся і проти виникнення акне, омолоджують шкіру, зміцнюють кісткову тканину.

При очищенні насіння або обсмажуванні втрачається частина корисних властивостей — при термічному впливі руйнуються вітаміни і псуються корисні жири, а при очищенні — корисні жири окислюються повітрям.

Зверніть увагу на калорійність зернят — 520 ккал. А це означає, що пів склянки насіння можна порівняти з цілою плиткою шоколаду, а склянка аналогічна порції свинячого шашлику. Відмовлятися через велику калорійність від поїдання зернят не варто, але знайте міру: вживайте не більше 50 грамів на день.

Не варто перегризати насіння зубами — якщо це робити часто, може пошкодитись зубна емаль, тож видаляйте краще лушпиння руками. Шкідливо також їсти зерна, смажені з сіллю — через надлишок натрію з'являється набряк і гіпертонія. У купленому насінні може міститися кадмій, який погано впливає на роботу серця. Воно діє й на голосові зв'язки. Соняшник має властивість накопичувати вихлопні гази, які витають у повітрі близько доріг, де ростуть ці рослини. Так, кадмій — отруйний метал — осідає в насінні. Він руйнує нирки і кісткову тканину людського організму.

Є категорії людей, яким від насіння краще зовсім відмовитися. Насіння шкідливе при жовчнокам'яній хворобі — підсилюєть вироблення жовчі; гастриті — подразнює слизову шлунка; ожирінні — зерна калорійні і містять 78 г жирів.

До речі, взаємозв'язку між загостренням апендициту і вживанням насіння — не встановлено.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також