Мазь — у холодильник, а таблетки — в сухе темне місце

1308 0

Ми у соцмережах:

Мазь — у холодильник, а таблетки — в сухе темне місце

На кожній упаковці ліків є правила зберігання — їх потрібно дотримуватись. Але існують загальні рекомендації, як правильно зберігати медикаменти, щоб вони не втрачали своїх властивостей. У холодильнику зберігають уже відкриті сиропи, різноманітні мазі, креми та супозиторії (свічки). Тобто те, що при кімнатній температурі може змінити свою структуру.

Обов’язково потрібно щільно закривати усі упаковки. При взаємодії із повітрям препарати також можуть змінювати свої властивості.

У темному сухому місці зберігають таблетки та інші ліки, що не потребують особливих умов.

Але і тут не все так просто: не можна зберігати ліки у ванній — там висока вологість. І навіть якщо таблетки щільно запаковані, вони все одно вбиратимуть зайву вологу. При взаємодії з водою відбуваються незворотні процеси: таблетки можуть не лише втратити ефективність, але й стати токсичними.

Не можна зберігати ліки на кухні — там часті перепади температури та висока вологість.

Сильнодіючі, психотропні чи гормональні препарати краще зберігати окремо, щоб ніхто з членів сім’ї випадково їх не прийняв.

Окремо слід зберігати ін’єкції. Заборонено тримати вдома вже відкриті ампули: такі препарати потрібно вводити одразу після відкриття.

Перебирати свою аптечку провізор рекомендує раз у півроку. Термін зберігання таблеток зазвичай — від 2 до 5 років. Зеленку, йод та спиртові розчини можна зберігати близько 5 років.

Чи можна вживати ліки після того, як вийшов термін придатності, вказаний на етикетці? У дослідженні FDA, яке опублікувала Медична школа Гарварду, вчені довели, що майже 90% ліків можуть зберігати свою ефективність ще кілька років після виходу терміну придатності.

Приймати чи ні — завжди вибір пацієнта, і лише він відповідає за наслідки. Точно не варто експериментувати із сильнодіючими препаратами чи антибіотиками. Американське управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA), настійно рекомендує позбавлятися прострочених ліків. І для такої рекомендації є низка серйозних причин. Так, у деяких препаратах з часом можуть почати розмножуватися бактерії. Інші стають пустушками: ви їх п’єте, сподіваючись на лікування, а хвороба прогресує. Треті змінюють хімічний склад і взагалі перетворюються в отруту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також