Мільярди закінчились?

1724 0

Ми у соцмережах:

Мільярди закінчились?

Понад 4,5 мільярда гривень позичили загалом у банків рівняни. Торік попит на кредити, порівняно з попереднім роком, зріс на 60%. І цьогоріч, вочевидь, від звички жити в борг рівняни б не відмовились. Однак, схоже, гривень на всіх бажаючих не вистачає. З 1 травня банківські установи обмежили обсяги кредитування.

— З 4 мільярдів 607 мільйонів гривень кредитів, виданих станом на 1 травня цього року, — пояснює начальник обласного управління НБУ Іван Чух, — майже половину становлять довгострокові кредити. На жаль, нині спостерігається тенденція до того, що комерційні банки більше видають кредитів, ніж залучають коштів від населення на депозит. Депозитиних коштів вдвічі менше, ніж виданих у кредит. Крім того, проблема полягає в тому, що населення, як правило, розміщає кошти на депозитах на невеликий термін — на рік чи два. Натомість, як зауважив п.Чух, великий попит у населення саме на довгострокові кредити — 2530 років. Така невідповідність, на думку пана Чуха, може призвести до того, що згодом у банків можуть виникнути проблеми з поверненням коштів своїм вкладникам. — Нині сума виданих кредитів на 50% перевищує загальні ресурси банків, — констатує пан Чух. — Це ризикова ситуація, тому ми радимо комерційним банкам зменшити терміни кредитування і урівняти співвідношення між виданими кредитами та залученими коштами. Залучив мільярд на 30 років, прошу — видавай кредити на 30 років на усю цю суму. Ще однією проблемою для видачі довготермінових кредитів стала нестача готівки. У Нацбанку кажуть, що кошти є — сьогодні на рахунках Держказначейства зарезервовано близько 15 мільярдів гривень, але коли вони будуть видані урядом і на які потреби — наразі невідомо. Тим часом, незважаючи на поради Нацбанку, частина комерційних банків з більш потужним, здебільшого іноземним капіталом, продовжують видавати довготермінові кредити із дещо завищеною ставкою. Кредитні відсотки залежать від того, як дорого ці ресурси обійшлися банкам. На сьогодні середня річна ставка довготермінових гривневих кредитів становить 15,4%. Щоправда, за словами пана Чуха, це лише середній показник щодо долара. На практиці ж у банках вам таку річну ставку навряд чи хто запропонує.

Долар може подешевшати Наприкінці цього тижня має відбутися засідання ради Національного банку України. Головні банкіри країни, не виключено, крім іншого, ще й переглянуть курс гривні до інших валют. У Рівненському облуправлінні НБУ ще не знають, яким буде результат цього засідання, але ті банкіри, з якими вдалося поспілкуватися кореспонденту «РВ», прогнозують, що вже наступного тижня вітчизняна валюта може стати більш міцнішою щодо американського долара. — Офіційний курс гривні по відношенню до долара вже дуже давно тримається на позначці 5,05 гривні за долар США, — говорить Іван Чух. — Однак такий курс не відображає реального стану справ. Останнім часом гривня зміцнила свої позиції і це неодмінно позначиться на офіційному курсі. Наскільки саме долар подешевшає — наразі невідомо. Можливо, це буде позначка 4,95-4,90 гривні за один американський долар.

Банки розмножуються Банківські установи не обмежуються лише обласним центром — розташовуються все ближче до клієнта, тепер навіть у деяких селищах є по кілька банківських установ, які надають повний спектр фінансових послуг. — Це позитивна тенденція, — констатує пан Чух. — Чим більша конкуренція, тим вигідніші умови банки пропонують своїм клієнтам, щоразу розширюючи банківські послуги. Така динаміка зростання кількості банківських установ свідчить і про те, що наша область є інвестиційно привабливою для банківських установ. За словами голови облуправління НБУ, в області працює 46 представництв комерційних банків, однак їх кількість швидко змінюється. Ще два комерційні банки, які мають центральні офіси у Львові та Полтаві, невдовзі працюватимуть з клієнтами у Рівному — уже купили приміщення у Рівному і розпочали ремонт. Загалом, за даними Нацбанку, в Україні зареєстровано 176 банківських установ. У нашій області представлена лише чверть з них.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також