Місце, де виробляють холод

2832 0

Ми у соцмережах:

Місце, де виробляють холод

Сьогодні побутові прилади — не розкіш, не ознака забезпеченості, а звичайні домашні помічники, без яких не уявляєш жодної оселі. Але іноді деякі прилади, наприклад, холодильник — це не просто місце для зберігання продуктів. Це символ українського виробника і розвиненої вітчизняної промисловості, як торгова марка "Норд". Або ж символ часу, як класичний "дутий" холодильник "Донбас", з часу випуску першого зразка якого нещодавно виповнилось 50 років. У Донецьку, де розташований завод холодильників, з цього приводу влаштували урочистості, запросивши журналістів з усієї України завдяки Журфонду Національної спілки журналістів, намагаючись показати усі етапи створення якісних побутових приладів.

За всіма стандартами

Власне, мова йде не лише про холодильники. Сьогодні "Норд" — це потужний виробничий комплекс, конгломерат заводів і підприємств, кінцевою метою якого є задоволення попиту вітчизняних і зарубіжних споживачів на складну побутову техніку. Під брендом "Nord" випускають холодильники, причому як побутові, так і торговельні, морозильні камери, газові плити, навіть водонагрівачі та праски. Але, звісно, ключовим видом товару є холодильники. Донецький завод випускає прилади під різними брендами: рідними — "Норд" чи "Донбас" або навіть… швейцарським "Swizer" та італійським "Zanussi". Те, що виробляти прилади під своєю маркою для східноєвропейського ринку донеччанам довіряють, зокрема, одні із світових лідерів ринку побутової техніки — це вже багато про що говорить. Представники компанії "Норд" наголошують, що хоча б з цієї причини можна зрозуміти, що технологічний процес виробництва налагоджений за усіма світовими стандартами, а тому продукція не може не відповідати найкращим зразкам техніки. Адже і прилади під маркою, наприклад, "Zanussi", і під маркою "Норд" створені на одному й тому ж обладнанні й тими ж самими фахівцями. Кажуть, італійські фахівці добряче "попили крові", поки не затвердили усі технічні умови виробництва холодильників їхньої марки. Причому, мова не лише про відповідність технологічним вимогам, а й іншим критеріям, наприклад, екологічним. Заступник генерального директора з економічного планування та розвитку підприємств холдингу "Група Норд" Олег Женіков каже, що основний модельний ряд холодильників нині нараховує близько 30 зразків, модифікацій — понад 300, а зважаючи на індивідуальні замовлення, які надходять від великих компаній — взагалі близько 1000. Над постійним вдосконаленням продукції та забезпеченням їхньої надійності на "Норді" працює цілий дослідний інститут — єдина науково-дослідна лабораторія побутових приладів в Україні, яку, незважаючи на кризи дев'яностих і двотисячних років, вдалося зберегти.

1600 штук за добу!

— Простий прилад, який стоїть зараз у кожного на кухні, - говорить Олександр Горін, директор Українського науково-дослідного інституту побутового машинобудування, — це унікальне обладнання, яке працює протягом 10-15 років цілодобово без обслуговування. Холодильник — це той прилад, який став цілком необхідною річчю. Його унікальність у тому, що перепад температур досягає 80 градусів. Температура кипіння хладону -30 градусів, температура біля плити +40, до того ж каструля з борщем, компотом — ще 10 градусів. Ось і виходить 80 градусів. Жоден побутовий прилад в таких умовах не працює. Нове покоління холодильних приладів "Норд" — це на 100% екологічно чисті та надійні в експлуатації холодильники і морозильники, в яких до того ж енергоспоживання знижено до 44%. Сьогодні холдинг "Норд" — це підприємство повного циклу, де виготовляють всі деталі, інструменти, здійснюють та упаковку холодильників. Тобто лише невелику частину деталей виготовляють інші виробники, основна ж "начинка" як холодильників, так і плит — знову ж таки "нордівського" виробництва. Навіть "серце" холодильника — компресори, що складають тут же, на окремому міні-заводі. Середня норма складального цеху — 1600 (!) холодильників за добу, приблизно така ж потужність і на виробництві плит. Увесь процес максимально автоматизований, а кожен працівник досконально знає особливість кожної моделі, тому їм нескладно працювати з приладами різних модифікацій одночасно.

"Я сказав "горбатий!"

Перший холодильник "Донбас" зійшов з конвеєра у 1964 році, хоча свою історію завод веде від 1963 року. До речі, перший зразок зберігся і має своє почесне місце у музеї. — Старші люди добре пам'я­тають той холодильник, його ще називали "горбатим", — розповідає директор культурно-історичного центру заводу "Норд" Алла Білоус. — А саме підприємство розпочиналося як завод бочкотари. Згодом цей холодильник з металу замінив стрункий красень, де було багато пластмаси, інша форма. А зараз і не злічити, скільки моделей випустили, зокрема, і під відомими світовими брендами. Перший мільйон холодильників "нордівці" здали у 1974 році. А не так давно з конвеєра зійшов 20-мільйонний холодильник. Багаторічний директор заводу, Герой України Валентин Ландик згадує, що райдужні часи у підприємства були не завжди. Навіть навпаки — коли він, машинобудівник, який про холодильники знав лише те, як їх вмикати у розетку, прийшов керувати заводом, величезну кількість продукції бракували й здавали на брухт. — Наші конструктори тоді дуже багато почали працювати над розробкою нових моделей, - розповідає Валентин Ландик. - Ми шукали різні шляхи, й тоді мені пощастило побувати на італійському виробництві холодильників. Я ще мало розбирався в холодильниках, але був машинобудівником, тому, що зміг, "сфотографував очима" і привіз нашим конструкторам. Виживати було дуже важко, особливо в 90-х роках, коли навколо банкрутували й закривалися потужні промислові гіганти. Але ми ішли на ризик, брали кредити, розраховувалися бартером, вигадували ще якісь шляхи; за ці роки провели п'ять повних реконструкцій. Це і закупівля та повне оновлення обладнання на підприємстві, і випуск нової продукції, і будівництво заводу "Компресор", і створення проектного інституту "УкрНДІПобутМаш" та ін. Ми вижили тільки завдяки тому, що постійно були в русі.

Соціальна відповідальність

Соціальна відповідальність для групи підприємств "Норд" — звук не порожній. Працівники заводів та їхні діти мають можливість відпочивати на базах відпочинку на Азовському та Чорному морях, у дитячому спортивному таборі. У перлині Донбасу ? Святогірську ? діє дитячий спортивно-оздоровчий центр. Валентин Ландик згадує, що свого часу витирав сльози під час вручення працівникам ключів від квартир у збудованих підприємством будинках. Але особливу увагу "Норд" приділяє спорту. І не футболу, який є фаворитом у Донецьку, а настільному тенісу. Поблизу самого заводу, а також у Святогірську розташовані сучасні спортивні бази, на яких проводять підготовку до європейських і світових турнірів члени української збірної. А команда "Норд" — багаторічний чемпіон України. Окрім того, вихованка спортклубу "Норд" Тетяна Біленко входить до сотні найкращих спортсменів світу з настільного тенісу, у той час як провідні позиції займають спортсмени з Китаю та Японії. Спортивні успіхи Валентин Ландик також вважає предметом особистої гордості. Колись він і сам вправно тривав маленьку ракетку — звідси й любов саме до цього виду спорту.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також