Модернізований Зорянський елеватор приймає урожай 2019 року

1646 0

Ми у соцмережах:

Модернізований Зорянський елеватор приймає урожай 2019 року

У ТОВ «Агрохолдинг Зоря» жнивують. На полях, використовуючи кожну погожу днину, комбайни обмолочують вирощений урожай. Вже зібрали ріпак, розпочали збір ячменю та озимої пшениці. Далі автотранспорт прямує на Зорянський елеватор, що є невід’ємною частиною у загальній складовій жнивного процесу. Цьогорічний сезон тут розпочали 5 липня. Бо до початку червня ще реалізували минулорічний врожай. Затим упродовж місяця лагодили обладнання, аби в гарячу пору жнив елеватор працював у повній готовності. Нині сюди звозять весь зібраний урожай. Вже з перших хвилин прибуття спеціалізованого транспорту на елеватор тут беруть проби зерна, а у сертифікованій лабораторії проводять аналіз, аби визначити його вологість. За результатами дослідження направляють на очищення або на підсушування.

Володимир Якута— За доброю традицією перед початком нового жнивного сезону елеватор ми освятили, — розповідає завідувач елеватора Володимир Якута. — Основна функція елеватора — це прийом, зважування зерна, визначення його якості. Погодні умови не дають змоги чекати, тож змолочене зерно звозять на елеватор вологим, та тут у нас є все для того, щоб врожай підсушити і очистити. Засміченість перевіряємо раз на добу. Машину зважуємо на електронній вазі, а дані вносимо у комп’ютер. Врожай йде на розвантаження, і за якихось 5–7 хвилин машина вже в дорозі за новою порцією вирощеного.

Володимир Якута працював на елеваторі ще за часів правління засновника Зорі — Володимира Плютинського. Він знає тут все, тож охоче розповідає і про те, що було, і про зміни та модернізацію, яку провели на елеваторі. Щедрі інвестиції від Групи компаній «VITAGRO», частиною якої є і сам агрохолдинг «Зоря» — майже півтора мільйона гривень, дозволили в цьому році облаштувати нову завальну яму та очисний комплекс. Для нього закупили сучасну очисну машину «Оліс» «Луч 150» одеського виробництва. Її потужності дозволили як збільшити продуктивність і якість очищення зерна, так і зменшити енергозатрати на цей процес. Завальна яма вміщає до 40 тонн зерна. Одночасно розвантажуватися можуть 2-3 машини. Черг немає. Якщо ж таке трапиться, то зерно можна тимчасово зсипати під навіс.

— Працює зараз два комплекси з очищення і сушіння зерна та дві сушарки. Саме вони доводять вологе зерно чи насіння до потрібної кондиції. Часу не гаємо, бо на підході — пшениця. Склади готові — побілені, помиті, оброблені спеціальними газами від шкідників і хвороб. Колектив елеватора працює у повному складі і готовий прийняти й переробити весь врожаю 2019 року, — запевняє Володимир Якута. — Та й потужності елеватора розраховані на те, щоб без проблем прийняти всі зернові культури господарства. Одночасно на елеваторі можуть зберігати до 20–25 тисяч тонн. Приємно, що урожайність і вал зерна щороку збільшуються.

Досвідчений керівник прогнозує, що цього року повинні зібрати до 40 тисяч тонн. Зібраний і підсушений ріпак з дня на день почнуть відвантажувати у вагони. Потужності елеватора дозволяють одночасно завантажити 20 вагонів. Цього року підкорегували організацію роботи елеватора, вона стала документально простішою порівняно з минулими роками. Ще на полі після завантаження обліковці оформляють документи на машину, пломбують і вимірюють вологість. На елеваторі лаборанти беруть повторний аналіз на вологість та відбирають зразки для визначення засміченості.

Позмінно працює на елеваторі майже 20 осіб. Люди в жнива не рахуються із часом і працюють до останньої машини з поля, аби привезений хліб закласти в комори.

Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також