До морозива небайдужі як діти, так і дорослі. Хтось вважає, що надмірне вживання морозива безпечне, а інші радять обмежити його кількість. Але як і з усіма іншими продуктами, потрібно знати міру і намагатися не зловживати цим ласощами.
За відносним вмістом жиру морозиво буває: молочне, пломбір, вершкове, плодово-ягідне. Особливість плодово-ягідного в тому, що воно не містить жиру, а вміст у ньому цукру не перевищує 30%. Основою такого морозива є натуральне пюре з ягід і фруктів. Кількість жиру у вершковому морозиві — близько 10%, а цукру не більше 15%. До складу пломбіру входить 15% жиру, тому він вважається найжирнішим з усіх видів морозива. Невеликий вміст жиру 6% є в молочному морозиві, а цукру — близько 16%. Морозиво краще купувати виготовлене за держстандартами — це гарантія того, що було використано молоко, а не замінники. Вибирайте той десерт, в складі якого наявні натуральні інгредієнти. Користь морозива — в його поживності, адже натуральні жири є джерелом енергії. Морозиво може виступати і як антидепресант, а також хороше «підживлення» для розумової діяльності. Адже порція морозива, до складу якого входять винятково натуральні продукти без підсилювачів смаку, молочного порошку, харчових фарб, наповнювачів, містить багато корисних речовин, серед яких амінокислоти, вітаміни, мінеральні солі і ферменти, необхідні для нормального обміну речовин. До того ж, в такому морозиві є повноцінні білки, кальцій, так необхідний для здоров'я хребта, фосфор, що забезпечує злагоджену роботу м'язової системи і нирок, багато вітамінів, наприклад, вітамін А, за допомогою якого імунітет долає різні інфекції. Отоларингологи радять частіше їсти морозиво, оскільки це зміцнює імунітет і робить горло більш стійким до низьких температур. Але щоб не завдати шкоди, його треба їсти поступово, не захоплюючи великими шматками. Морозиво досить калорійне, в 100 г міститься 500 калорій, до того ж воно містить велику кількість цукру. Тому вживати його потрібно обережно, особливо людям, схильним до повноти, а також із захворюванням на цукровий діабет. Морозиво, до складу якого входить тваринний жир, може бути шкідливим людям, у яких рівень холестерину в крові підвищений. Багато лікарів-дієтологів не рекомендують вживати ароматизоване морозиво, приміром, полуничне або лимонне. Адже для приготування використовуються різні штучні добавки, що не є корисним. Велика користь буде при вживанні плодово-ягідного морозива. Зловживання морозивом може призвести до виникнення головного болю. Це було підтверджено численними дослідженнями. Річ у тім, якщо швидко їсти морозиво, то воно різко охолоджує судини, і тому надходження крові в мозок знижується. Тому виникає біль в голові. Що стосується дітей, то замінювати окремий прийом їжі морозивом не варто. Однак його можна давати дітям на полуденок; наприклад, морозиво з ягодами допомагає розщепити жири і засвоїти цукор. Люди зазвичай купують морозиво в магазині і їдять його на ходу. Але разом з ним ми заковтуємо пил і бруд. Найкраще з'їсти морозиво, сівши за столик або в парку на лавочці.