На ідеї рівнян знову дають 10 мільйонів

1247 2

Ми у соцмережах:

За проєкти громадського бюджету можна проголосувати  у двох пунктах: ЦНАПі та міськраді, а також скористатись інтернетом.

Четвертий рік поспіль рівняни обирають громадські проєкти, які потім фінансуються з міського бюджету. Як і раніше, на реалізацію таких проєктів, частина з яких дублюється рік у рік і у результаті не має значної користі для міста, цьогоріч виділяють 10 млн грн.

Обиратимуть рівняни з-поміж 90 проєктів. Великі проєкти можуть отримати цього року на реалізацію не більше 1 млн грн, а малі, як і раніше — до 250 тис. грн. Цього року подано 34 великих проєкти на загальну суму 28,7 млн грн та 56 малих на 12,2 млн грн. Найбільше проєктів — освітніх (25), за ними — у сфері комунального господарства (19), культури (15) та спорту (13). Торік, для порівняння, проєктів було більше — 110, а переможцями стали лише 17.

Якщо говорити про зміст цьогорічних проєктів, то вісім освітніх стосуються одного — облаштування спортивних майданчиків і тренажерів на територіях рівненських шкіл, ще кілька — будівництва міні-футбольних полів та дитячих майданчиків. Втім, є серед освітніх і нетипові пропозиції. Наприклад, Алла та Віктор Міркови пропонують створити у Рівному «науковий сквер» — місце, де просто неба будуть розміщені моделі та пристрої, що демонструватимуть наукові відкриття і де відбуватимуться зустрічі з науковцями. Таким чином, вважають автори проекту, у Рівному популяризуватиметься наука. Вартість скверу оцінено у 249 тис. грн. Ольга Петух подала малий проект на створення у місті центру офісно-поліграфічних технологій для дітей з інтелектуальними порушеннями. У центрі «діти матимуть можливість здобути професійні навички комп’ютерної грамотності та офісно-поліграфічної справи, що забезпечить їх успішну соціальну адаптацію та інтеграцію в сучасний соціум».

Серед проєктів «комунального господарства» є пропозиція Альони Лапюк за 1 млн грн відкрити на вулиці Волинської Дивізії у Рівному парк інклюзивного простору «Сонечко», де зможуть займатися як звичайні діти різного віку, так і діти з особливими потребами. Такий спільний простір допоможе дітям подолати бар’єри у спілкуванні. Також серед проєктів — облаштування зон відпочинку та дитячих майданчиків у різних районах Рівного, є проєкти на облаштування скверу в районі вулиць Київської та Соломії Крушельницької та на реконструкцію дитячого майданчика на Лебединці, яка має обійтися, за підрахунками автора проекту Олександра Макогона, у 900 тис. грн. Валентина Нечипорець пропонує за 200 тис. грн встановити у Рівному мультимедійні кам’яні лавочки на Лебединці. На лавочках буде спеціальна кнопка, при натисканні якої лунатиме українська пісня. Подібні є у Варшаві, зазначила пані Нечипорець.

Не оминув участь у конкурсі громадського бюджету і підприємець Сергій Шабалін, який працює з бетонними виробами і, наприклад, виготовляв бетонні стовпчики під інформаційні таблички у Рівному. Щороку пан Шабалін подає і власні проєкти на конкурс — встановлення паркових диванів у парку ім. Шевченка, на Лебединці та біля міського управління соцзахзисту на вулиці Соборній. Також пропонує у Рівному зробити на Лебединці «бювет-фонтан». Оскільки проєкти попередніми роками не виграли, підприємець їх продублював на цей.

У сфері «культура» Оксана Ігас традиційно просить кошти (249,5 тис. грн) на проведення фестивалю «Перлинка та перлина Рівного», Руслан Алексіюк 220 тис. грн — на «Кубок Рівного з КВН» та 240 тис. грн на телевізійний проєкт «Смайл шоу», Віктор Булига 249 тис. грн — на проведення у місті кіношколи, Юлія Юра-Конончук 240 тис. грн — на фестиваль електронної музики «Атмосфера». 536 тис. грн просить рівнян виділити з громадського бюджету Ніна Крока на фестиваль ковальського мистецтва «Металеве серце України». Любов Мобіло 50 тис. грн хоче отримати на Свято вулиці Поштової, Катерина Приндюк 116 тис. грн — на фестиваль «Мелодія дитинства», а згаданий вже Руслан Алексіюк зареєстрував ще й проєкт, вартістю 75 тис. грн, на парад дитячих візочків у Рівному.

Народний депутат від Рівного Олександр Ковальчук також подав свій проєкт на громадський бюджет. За 798,5 тис. грн він пропонує створити студію звукозапису «Простір звуку», який, на думку обранця, «відкриває нові можливості для молодих виконавців і підтримує творчу молодь». Серед «культурних» проєктів ще є пропозиція відновити пандуси та перила у парку ім. Шевченка (630 тис. грн) та створити на Басовому Куті музей просто неба «Городище Оствиця» (977 тис. грн). Останній проєкт належить Юрію Ойцюсю, ініціатору побудови у Рівному човна вікінгів.

Спортивні проєкти найчастіше стосуються побудови спортмайданчиків у різних частинах Рівного. Проте Віталій Павлов пропонує за 822 тис. грн облаштувати частину території Пагорбу Слави для гри у страйкбол. Марина Болба — 229 тис. грн виділити на відкритий турнір з художньої гімнастики, Сергій Ющишин — 250 тис. грн на «Рівненську бігову лігу», оздоровчі забіги для рівнян.

Тільки чотири проєкти стосуються охорони здоров’я, з них два — Андрія Стахнюка, який пропонує створити у Рівному центр навчання домедичної допомоги та встановити автоматичні зовнішні дефібрилятори у громадських місцях, які дозволять рятувати життя людей, в яких виникли проблеми із серцем. Вартість обох проєктів — по 250 тис. грн. Тетяна Воронцова, відома у рівному тренерка з домедичної допомоги, пропонує 1 млн грн виділити на створення при міській лікарні інсультного центру. Юрій Тарасюк за 230 тис. грн хоче забезпечити школи міста сучасними плакатами та брошурами з домедичної допомоги.

Сергій Ющишин також подав проєкт про створення у Рівному маркованих бігових маршрутів (32 тис. грн), Тетяна Коваль пропонує на Північному створити багатофункціональний майданчик для моделювання ситуацій дорожнього руху (1 млн грн), Оксана Майборода — створити у місті за 885 тис. грн систему збору та компостування відходів (гілля, листя, трави), Володимир Новацький — профінансувати проект «ДВІЖ» на підтримку дітей із захворюваннями опорно-рухового апарату та їхніх батьків (224 тис. грн), Оксана Пікарська — встановити світлофор на розі Соборної та Петра Могили, біля пивзаводу (1 млн грн).

Ще п’ять проєктів не увійшло у жодну категорію. Серед них — пропозиція Віктора Булиги створити іміджевий проморолик про Рівне (250 тис. грн), проєкт «Живи на повну» Тетяни Авдимирець (використання психологічних ігор для подолання внутрішніх переживань жителів міста різного віку, статі, матеріального становища — 249 тис. грн). Також беруть участь у голосуванні проєкти Олени Погорілої щодо відпочинку дітей зі сходу країни у Рівному (245 тис. грн) та проведення воркшопів для самореалізації молоді (140 тис. грн). А керівник місцевого осередку «Правого сектора» Олександр Подвишенний пропонує виділити 20 тис. грн з бюджету на проведення форуму-семінару «Психологія і соціальна вага багатодітної родини для громади».

Голосування за проєкти, які отримають кошти громадського бюджету, триватиме до 1 жовтня як у двох пунктах голосування, так і онлайн — на сайті громадського бюджету. Щоправда, якщо до ЦНАПу чи міськвиконкому можна прийти лише з паспортом, то щоб проголосувати онлайн, потрібно пройти реєстрацію через ID-банкінг. Переможців цьогорічного назвуть до 1 листопада, а реалізовувати проєкти уже будуть наступного року. Нагадаємо, що деякі з проектів, які виграли минулими роками, рівнянам у кінцевому підсумку не сподобалися. Зокрема, розкритикували лавки, які встановили біля краєзнавчого музею на Лебединці і які одразу почали руйнуватися. Не сподобалася форма інформаційних табличок, які встановили на бетонні стовпчики від Сергія Шабаліна. І не прижилося у місті використання «сонячних дерев» для підзарядки телефонів.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також