На півночі Рівненщині стартував сезон легального видобутку бурштину

6890 0

Ми у соцмережах:

На півночі Рівненщині стартував сезон легального видобутку бурштину

У грудні 2021 року ТОВ «Центр «Сонячне ремесло» завершило сезон видобутку бурштину на родовищі «Володимирець-Східний». Днями, попри воєнний стан в Україні, родовище знову запрацювало. Коли чують сирену повітряної тривоги, то ховають за піщані терикони.

- Наразі наше підприємство провело всі підготовчі заходи до запуску і мобільносортувальний комплекс 20 березня запустили. Ми почули президента, його заклики до відновлення діяльності вимушено зупинених підприємств через воєнний стан в Україні, ми почули місцеву владу. Незважаючи на надзвичайно складну ситуацію в державія. вирішили розпочати видобувний сезон у цьому році, - повідомив Володимирець. Сіті Андрій Пєтухов, операційний директор ТОВ «Центр «Сонячне ремесло». Наразі на підприємстві працює майже півсотні осіб – переважена більшість це місцеві жителі з Володимирця та навколишніх сіл. Тож ми дотримуємось своїх обіцянок – працевлаштування жителів місцевих громад. В основному за фахом вони електромеханіки, машиністи насосних установок, машиністи екскаваторів, служба охорони і так далі. 

За 2021 рік компанії було нараховано 3,3 мільйонів гривень податків. З них 1,2 мільйони гривень – плата за надра, частина з них йде у місцевий бюджет, 860 тисяч гривень нараховано плати за землю, податків на доходи фізосіб – 550 тисяч. Всі необхідні податки сплачені, заборгованості перед громадою і державою нема. Більше того – оплату за землю компанія зробила наперед на кілька місяців.

У 2021 році компанія «Сонячне ремесло» видобула майже 2,5 тонни бурштину-сирцю. Практично вся продукція пішла на експорт. Основним покупцем і споживачем продукції є Китай. В цілому, якщо аналізувати бурштиновидобувний бізнес, то, за словами Андрія Пєтухова, варто зазначити, що для держави це суттєва підтримка, бо від продажу бурштину за кордон Україна отримує валютні надходження та позитивний торговий баланс.

На цій ділянці, де розпочався видобуток,  запас бурштину, згідно з геологічною розвідкою, тридцять три тонни. Глибина залягання запасів від п’яти до дванадцяти метрів. За зміну в дванадцять годин в середньому 500-600 кубометрів ґрунту буде пропущено через сортувальну. Середній вміст бурштину на родовищі – близько 20 грам на метр кубічний, відповідно й очікують, так-би мовити, "урожай" бурштину.

У минулому році  компанія відзначилась у плані знахідокрекордсменів. Здобули рекордний за масою камінь, якому досі не було аналогів в історії України – його маса 5,3 кілограма. Наразі вже проведена гемологічна експертиза і вирішують щодо його реалізації шляхом проведення аукціонів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також