На ринках Рівного рекордно здешевшала гречка

2651 0

Ми у соцмережах:

На ринках Рівного рекордно здешевшала гречка

Нарешті ціни на деякі продукти повернулися до довоєнного рівня, тішаться покупці. Зокрема, кілограм гречаної крупи тепер можна купити всього за 42 гривні, а не за 64 з копійками. Так само подешевшала й деяка городина. Та якщо для споживача це добре, то для фермерів — привід хвилюватися. Адже невідомо, як таке коливання цін вплине на майбутні посіви та врожай. Може статися, що наступного року гречка знову стане в дефіциті. Час робити запаси?

Андрій Кузьмич, голова Рівненської обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників:

— Ціна на гречку справді катастрофічно впала. Це пов’язано не тільки з хорошими врожаями. Серед інших причин також «зерновий коридор», а на Польщу вона не експортується, іде тільки споживання на внутрішньому ринку. Нині гречку у фермерів на переробку беруть по 6–7 тисяч гривень за тонну, а торік було від 18 до 25 тисяч за тонну. Для споживача це, мабуть, добре. Свою норму заробітку переробники також отримають завжди, а от для фермерів ця ситуація непроста. На наступний рік ніхто не захоче її сіяти. Такі «гойдалки» ні до чого доброго не призведуть — цей рік може бути так, а на наступний буде гірше.

Деякі інші продукти також подешевшали. От тільки прогнози щодо цьогорічної картоплі поки «50 на 50», бо невідомо, як буде: одні дають експертну оцінку, що ціна на картоплю буде вищою, ніж торік, а інші кажуть, що навпаки — впаде. Нині її з поля в людей забирають всього по 5–6 гривень за кілограм, цибуля іде по 8–10 гривень. Так само здешевіли й інші овочі «борщового набору» — морква, капуста. Нині в цю пору іде масовий збір врожаю, але ніхто не скаже, як буде весною, яка буде зима, чи буде блек-аут… А від цього багато в чому залежить майбутня ціна. Тому рекомендація — якщо є можливість запасатися, то запасайтеся!

Олена РАКС


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також