На Рівненщині газ низькокалорійний. Бо російський

1951 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині газ низькокалорійний. Бо російський

Нещодавно "Укртрансгаз" опублікував таблицю калорійності газу в різних областях. Рівненщина опинилася на третьому місці — з кінця. Тобто область отримує газ, який має чи не найгіршу якість в країні. Втім, і назвати цей газ неякісним не виходить, бо офіційно він відповідає нормам.

Газ На Рівненщині, як зазначає "Укртрансгаз", калорійність газу — 8117 ккал/кубометр. Природний газ із середньою калорійністю від 8096 до 8298 ккал/кубометр вважається якісним. Мінімальний рівень калорійності, встановлений українськими стандартами, становить 7600 ккал/кубометр. Тобто рівняни отримують блакитне паливо, яке відповідає стандартам. Проте гірший газ, ніж на Рівненщині, отримують лише Львівська та Херсонська області. Найбільш якісний газ постачають на Дніпропетровщину — 8448 ккал/кубометр. газ 2

Школярі дослідили: у каструлі з закритою кришкою вода закипає швидше
Олексій Тарасюта, головний метролог ПАТ "Рівнегаз":
— "Укртрансгаз" дещо помилився у своїх підрахунках щодо Рівненщини. Газ в область потрапляє з чотирьох напрямків, ми маємо 35 газорозподільних станцій (ГРС), і показники калорійності на кожній з них відрізняються. Наприклад, на ГРС Рівного калорійність дорівнює 8166 ккал/кубометр. Середній показник по області вищий, ніж опублікували. У нас є сертифікат якості на газ, який ми постачаємо. Калорійність газу може змінюватися навіть протягом доби — залежно навіть від тиску в газотранспортній системі. Я працюю у "Рівнегазі" близько 10 років. За цей час якість газу коливалася, але суттєво не змінювалася, жодного разу не виходила за рамки норми. Мало того, до найменш допустимих показників ми ніколи не опускалися. Якщо порівнювати калорійність газу на Рівненщині та Дніпропетровщині, то різниця буде приблизно 4%. Для звичайного споживача це майже не відчутно. Наприклад, вода закипатиме з різницею у п'ять секунд. До нас потрапляє російський газ, натомість на Дніпропетровщині, Харківщині, Полтавщині та Чернігівщині є газ українського видобутку, який має більший вміст інших, окрім метану, горючих компонентів. Наприклад, лише етану — 5%. Такий газ тяжчий і має вищу калорійність, але його гірше транспортувати. Російський газ більш легкий. Вміст метану в ньому — 95-96%, решта — 2-3% інших горючих речовин та близько 2% негорючих. Туркменський газ, який також експортують в Україну, ще легший, тобто має меншу калорійність. Покращити якість російського газу в газотранспортній системі України теоретично можливо, але практично зробити це нереально — занадто затратний процес. Якщо збагачувати газ інертним газом безпосередньо біля свердловини, все одно потрібно ставити додатковий завод. Зрештою, газ, який постачають з Росії, відповідає вимогам, зазначеним у договорах. Щодо того, що інколи потрібно більше часу, щоб закип'ятити, приміром, воду, то це справді може бути, але не залежить від калорійності газу. По-перше, потрібно зважати, яку воду кип'ятити — з-під крана чи ту, яка стояла в кімнаті. Різниця у температурі води може бути у 10 градусів. Окрім того, може впливати на час кип'ятіння зношеність газових труб чи навіть те, як стоїть каструля. Можу запевнити, що газ, який постачає ПАТ "Рівнегаз", — якісний. З більшістю областей відмінність у калорійності — у межах 1-2%. Тож за якістю він майже однаковий.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також