На Рівненщині підсумували розвиток в громадах місцевої демократії

1046 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині підсумували розвиток в громадах місцевої демократії

Сьогодні експерти Рівненського Ресурсного центру розвитку місцевої демократії проаналізували результати роботи в рамках проекту «Місток між владою та громадою», який спрямований посилити спроможність членів переважно сільських територіальних громад реалізовувати передбачені законодавством України форми безпосереднього народовладдя на місцевому рівні

Його втілює Інститут аналізу державної та регіональної політики за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

- Передовсім, йдеться про можливості використання таких інструментів локальної демократії як, зокрема, загальні збори членів територіальних громад за місцем проживання, місцеві ініціативи, громадські слухання, органи самоорганізації населення. Визначальним є розуміння в суспільстві створення умов реалізації безпосереднього народовладдя як важливої складової децентралізації та реформи місцевого самоврядування, - зазначив один із експертів Ресурсного центру, доктор історичних наук Володимир Борщевич.

Як повідомили консультанти Ресурсного центру, рівень регламентації та розвитку форм місцевої демократії в сільських об’єднаних територіальних громадах області залишається недостатнім. Про це, зокрема, свідчить незалежний експертний аналіз 18 сільських ОТГ.  Лише в трьох сільських ОТГ – Бугринській, Миляцькій та Мирогощанській затверджено статути сільських територіальних громад, які частково закріпили права громадян на використання форм безпосередньої демократії.

Фахівці Ресурсного центру підготували рекомендації органам місцевого самоврядування щодо підвищення рівня регламентації та розвитку форм місцевої демократії в сільських громадах області. Надали їм проекти статутів громад, положень про громадські слухання, місцеві ініціативи, ОСНи.

З початку року консультанти Ресурсного центру організували 16 навчальних заходів у громадах Рівненського, Здолбунівського, Дубенського та Костопільського районів. Представники громад ознайомилися із особливостями нормативного забезпечення участі громадян у формуванні та реалізації місцевої політики. У центрі уваги були, зокрема, питання підготовки та проведення консультативних опитувань, загальних зборів, конференцій членів територіальної громади. У порядку денному були питання законодавчих особливостей щодо проведення громадських обговорень і слухань, місцевих ініціатив, публічних консультацій.

Рівненський Ресурсний центр розвитку місцевої демократії
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також