На зарплати лікарям у місті атомників знайшли кошти, забравши їх у пільговиків

1435 0

Ми у соцмережах:

На зарплати лікарям у місті атомників знайшли кошти, забравши їх у пільговиків

Медико-санітарна частина в місті Вараш опинилася без фінансування. Начальник обласного управління Рівненської ОДА Олег Вівсянник каже, що НСЗУ поки не виділятиме закладу коштів. Тим часом на сесії Ваараської міської ради прийняли рішення про виділення коштів з місцевого бюджету.

 Нагадаємо, сьогодні вранці у Вараші медики влаштували першу попереджувальну акцію. На протест до будівлі міської ради вийшли працівники державного закладу «СМСЧ №3 МОЗ України».

Медики вимагали у держави негайної виплати заробітної плати або вдадуться до кардинальніших методів - голодування та припинення надання медичної допомоги.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник пояснив:

-          Медико-санітарна частина м.Вараш («СМСЧ №3 МОЗ України» - ред..) обслуговує переважну більшість населення, яка працює на атомній електростанції. Враховуючи перехід на реформи в галузі охорони здоров’я, вона стала комунальною власністю міста Вараш. Наступний етап – нова система фінансування шляхом укладення контракту з НСЗУ. Для цього закладу треба здійснити ряд першочергових завдань. Найголовніше – заклад стає комунальним підприємством, що схвалюють на сесії Вараської міської ради. Лише після цього заклад має можливість контрактуватися. Цей процес тривалий і займає очікувано 4 місяці. Отже, виникає випадок, що заклад не має фінансування з державного бюджету. Заклад може фінансуватися з місцевого бюджету, а також за рахунок централізованих нарахувань з держбюджету. Щодо субвенції, яка виділялася Кабміном на надання медичної допомоги у Рівненській області. Це 85 мільйонів, частина яких відійшла закладам, які не отримують фінансування НСЗУ, на потреби із закупівлі інсуліном, 17 мільйонів гривень на компенсацію зарплат медичним працівникам. Заклад у Вараші на той час не був у комунальній власності і не міг отримувати кошти із цієї субвенції. Управління охорони здоров’я Рівненської ОДА скерувало листи з роз’ясненнями в місто Ваараш та Міністерство охорони здоров’я.

Пізніше міський голова Варашу Сергій Анощенко проінформував:

-          З бюджету міста виділили 4,5 мільйонів гривень на зарплати медикам. Сьогодні, під час 42 сесії Вараської міської ради, міська рада внесла зміни до бюджету міста та виділила 4 мільйони 500 тисяч гривень на виплату заробітної плати за червень медичним працівникам державного закладу «СМСЧ №3 МОЗ України». Оскільки вільних коштів у бюджеті міста не було, їх довелося знімати з інших статей витрат.

Так, 1 мільйон гривень забрали з програми «Безпечне місто», яка передбачала обладнання міста відеонаглядом, 3 мільйони гривень – з коштів, які планували направити в область для добудови пожежного депо, та ще 500 тисяч гривень – з коштів, передбачених на компенсацію перевезень пільгових категорій містян. Пропозицію секретаря ради Олександра Мензула віддати медикам ще й кошти, передбачені на ремонт міських ліфтів і заміну міського водогону, більшість депутатів не підтримали.

Я розумію медиків, які сьогодні тяжко працюють і не мають змоги прогодувати свої родини, але як міський голова, маю думати й про усіх інших мешканців нашої громади. Через те, що держава не виконує свої прямі зобов’язання, в місті не повинні зупинятися ліфти та припинятися ремонти дахів і водогонів.

-          З початку 2020 року на державний заклад ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» з бюджету міста вже направили понад 25 мільйонів гривень. Знімати кошти більше немає звідки, тож тепер для збереження медицини в місті іншого шляху, як усім разом їхати в Київ та вимагати в держави виконати свої зобов’язання - немає.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також