Накопичувати або витрачати?

604 0

Ми у соцмережах:

Накопичувати або витрачати?

Практично всіх фінансових цілей можна досягти двома шляхами: або в кредит, або за допомогою накопичення. Навіть на надбавку до пенсії можна не збирати — достатньо укласти договір довічної ренти (по суті, зворотної іпотеки), суть якого в тому, що після смерті ваша нерухомість переходить тим, хто буде вам платити встановлене зміст. На сьогодні актуально взяти кредит онлайн на карту, чим довго збирати гроші.

Аргументів у прихильників анти накопичувальної позиції предостатньо: нестабільність валютних курсів, періодичні кризи, спалюють більшу частину капіталу, недобросовісні компанії на фінансових ринках, відсутність гарантованої прибутковості і так далі.

З іншого боку, виплата кредитів по всім фінансовим цілям потребує безперебійного джерела доходу, а щоб претендувати на найбільш привабливі умови, потрібна ідеальна кредитна історія.

Отже, у яких випадках краще не збирати на мету, а брати кредит? Давайте розберемося.

Коли вигідніше брати кредит?

• У разі високої інфляції, гіперінфляції, яка ще об'єднується зі стагнацією в економіці (стагфляція), ціни зростають небаченими темпами. Однак при стагнації економіка країни буксує, на фондовому ринку немає зростання, тому клієнтам стають не доступні інструменти, в яких можна накопичувати, випереджаючи інфляцію. І чим довше відкладається мета, тим швидше вона дорожчає. У такій ситуації вигідніше не збирати, а витрачати — взяти кредит в максимально можливому для його комфортного погашення розмірі, щоб зафіксувати вартість мети, і платити встановлену суму, яка вже не буде зростати. Але варто врахувати, що в період стагфляції процентна ставка часто піднімається до максимуму, тому кредити стають дуже дорогими. У цьому випадку ідеальний варіант — брати кредит на початку зароджується стагфляції, до підвищення ставок. Коли стагфляція переламано або на кінець, доцільніше почати збирати — очікується, що економіка буде зростати, а значить, дохід повинен перевищити інфляцію.

• У разі знецінення національної валюти, в якій ви отримуєте основний дохід, щодо валют інших країн, особливо в тому випадку, якщо це валюта країни, яка мало що робить сама, імпорт автоматично стає дорожче. А значить, відбувається вибухове зростання цін практично на всі продукти та послуги, оскільки вони також виробляються з імпортних комплектуючих. У такій ситуації час збирати закінчується, настає час витрачати, оскільки зростання цін через зростання валюти може бути настільки істотним, що ніякими інвестиційними інструментами з розумним ризиком його не перекрити (особливо якщо процес відбувається швидко). Купувати валюту у міру появи накопичень також неефективно — через зростання курсу кожна покупка буде дорожче попередньої.

• Якщо накопичення на ціль перевищує термін, комфортний для її реалізації, а суттєвої різниці між платежем по кредиту і орендою/лізингом цієї мети немає. Всі знають історію з накопиченням на нерухомість. Багатьом довелося б десятиліттями збирати на покупку власного житла, причому придбати квартиру вдалося б тільки до пенсії. У таких випадках накопичення, що дорівнює 100% суми покупки, не зовсім розумно. Платіж за оренду дуже часто можна порівняти з іпотечної виплатою, але в кінці терміну іпотеки ви отримуєте актив, який можна передати дітям, здавати, продавати. Орендуючи житло, ви не отримаєте нічого. Звичайно, можна довго порівнювати, скільки можна заробити на економії, якщо оренда дешевше іпотеки. Але поміркуйте самі: вартість оренди рано чи пізно підвищиться, і різниця буде компенсована.

Трохи про накопичення

Ми перерахували три ситуації, в яких кредит з наступною виплатою може стати вигідніше накопичення. Однак не варто сприймати їх як однозначні рекомендації.

Обов'язково повинен бути резервний фонд на непередбачені витрати. Розмір фонду дорівнює бюджету сім'ї за 3-6 місяців, включаючи виплати по кредитах. Маючи такий запас, в разі перебоїв з доходами вам не доведеться брати зайвий кредит або затримувати платежі за наявними.

Берете кредит на велику покупку, на яку неможливо накопичити? Постарайтеся, щоб внесений вами початковий внесок був вище мінімального. Як правило, за рахунок цього можна знизити ставку по кредиту.

Якщо ситуація в економіці відновиться, потрібно перестати витрачати і почати збирати. Особливо якщо у вас вже є кредит, накопичення або інвестиції можуть перебити інфляцію і навіть ставку по кредиту. Таким чином, ви зможете швидше погасити заборгованість.

Пам'ятайте про диверсифікацію: не завжди в світі трапляються кризи / девальвації / гіперінфляції, так що сподіватися тільки на них, посилено витрачати і при цьому не збирати - неправильно. Просто в зазначені періоди ви можете посилити використання позикових коштів і знизити інвестиції, якщо це буде приносити велику вигоду.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також