Найбільш забруднене повітря у Рівному в п’ятницю, найменш — в неділю

1426 0

Ми у соцмережах:

Найбільш забруднене повітря у Рівному в п’ятницю, найменш — в неділю

Повітря в Рівному стало більш забрудненим, констатують спеціалісти Рівненського центру гідрометеорології. Про це свідчать також і оприлюднені нещодавно результати спостережень у містах України, відповідно до яких індекс забруднення атмосферного повітря у Рівному — 6,8, тоді як у Львові — 6,4, а у Тернополі — 3,5. Чиновники натомість стверджують, що ситуація не гірша, ніж в інших містах.

Депутат міської ради Микола Бляшин вважає, що це пов’язано зі зростанням кількості твердопаливних котелень:

— Для нашого міста, яке знаходиться в низині, враховуючи велику вологість і невеличкі вулиці, ситуація стає все критичнішою. Хто аналізує та контролює обсяг викидів сьогодні в місті? Міська влада видає дозволи на переобладнання котелень під тверде паливо, не зазначаючи при цьому, що викиди в атмосферу від твердого палива більші й токсичніші. У нас вже достатньо приватних котелень на твердому паливі, а що буде, якщо й котельні «Рівнетеплоенерго» модернізують таким чином?

Сергій Васильчук, заступник міського голови:

— Пости спостереження, за допомогою яких роблять заміри забрудненості повітря, стоять в точках найбільшого скупчення транспортних засобів у місті — біля Луцького кільця, в районі залізничного вокзалу та поблизу автовокзалу «Чайка». Мабуть, якщо поставити такі пости на Лебединці чи в парку ім. Шевченка і вивести середнє арифметичне, то показник був би кращим. Проте один такий пост коштує близько мільйона гривень, виділити які з міського бюджету поки немає можливості.

Щодо шкідливості твердопаливних котлів, то якби ті заміри, які проводять на котельнях, показували перевищення норми, то відділ екології і, відповідно, екологічна інспекція вже били б на сполох. Даних про взаємозв’язок рівня забрудненості повітря і спалювання твердого палива в котельнях у нас поки немає. От зроблять котельню на Соборній, тоді проаналізуємо ситуацію і будемо вживати заходів. Якщо буде потрібно, демонтуємо обладнання.

Моя дитина теж живе в Рівному, і мені так само хочеться, щоб вона дихала свіжим повітрям. Запевняю, що ситуація в цьому плані в нашому місті не гірша, ніж в інших.

Богдан Масовець, директор Рівненського обласного центру з гідрометеорології:

— 6,8 — показник, який вважається підвищеним, від 7 — уже високий. Порівняно з попереднім роком, він справді зріс. Пов’язано це насамперед зі збільшенням кількості транспорту в місті. Це доводить і аналіз речовин, перевищення вмісту яких ми виявляли в повітрі протягом року: діоксин азоту (2 випадки перевищення), сірководень (83), фенол (44), фтористий водень (99), хлористий водень (37). Це продукти згорання пального.

Згідно з нашими спостереженнями, найбільш забруднене повітря в п’ятницю, найменш — в неділю. Окрім транспорту, повітря забруднюють і котельні, і сміттєвий полігон, коли там виникає пожежа, і промислові об’єкти, і спалювання трави та листя. Однак я все ж зосередив би увагу на автомобілях. Європа, дбаючи про довкілля, позбувається дешевих авто, які й забруднюють повітря, тому й продає їх нам практично за безцінь. А ми їх купуємо, не думаючи про шкоду для довкілля.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також