Найдохідніші нелегальні бізнеси, включаючи бурштиновий

2436 0

Ми у соцмережах:

Найдохідніші нелегальні бізнеси, включаючи бурштиновий

Однією з особливостей української економіки є високий рівень нелегального обігу товарів і послуг. За даними Мінекономрозвитку, в цьому році він досяг 47% від офіційного ВВП країни.

Вугілля Причин цьому чимало. Одна з них — падіння купівельної спроможності населення через девальвацію гривні і подорожчання імпорту. За даними Держстату, реальний дохід (з урахуванням змін купівельної спроможності гривні) українців у першому кварталі 2015 зменшився на 24%. Саме зубожіння населення стимулювало зростання ринку нелегальних нафтопродуктів. Оскільки "тіньові" АЗС пропонують пальне на декілька гривень дешевше, ніж великі мережі, у регіонах люди воліють заправлятися саме у них, навіть, незважаючи, на погану якість. До роботи у тіні підприємців підштовхує і високе податкове навантаження. Чергове підвищення акцизів у 2014 році призвело до зростання торгівлі контрафактним алкоголем. Сьогодні пляшка легально виробленої горілки коштує 55 грн., а "пальонку" продають по 15 грн. Рентабельність нелегального виробництва алкоголю буде тільки рости, адже Кабмін вже ініціював підвищення ставки акцизу на алкоголь у наступному році з 59,96 грн. до 89,36 грн. за літр. З іншого боку, низькі акцизи в Україні у порівнянні з країнами ЄС теж стимулюють "нелегалів". Масштабний бізнес на контрабанді сигарет в Угорщину і Польщу — не що інше, як наслідок різниці в українських акцизних ставках і європейських. Процвітанню нелегального бізнесу сприяє заплутана регуляторна система і занадто велике число необхідних дозвільних документів. Так, отримати дозвіл на законне добування річкового піску і гравію в Україні практично неможливо. Цим бізнесом займаються винятково компанії, пов'язані з правоохоронцями та чиновниками. Ще один яскравий приклад — "бурштинова лихоманка", яка охопила декілька західних областей країни. На думку голови Дубровицької РДА Рівненської області Сергія Киркевича, велика частина копачів із задоволенням легалізувалася б і платила за видобуток ренту до місцевого бюджету. Але жоден з численних законопроектів, покликаних узаконити видобуток бурштину, не прийнятий Верховною Радою. Веде бізнес у тінь і високий рівень корупції. Так, на думку екологів, тотальна корумпованість у лісгоспах призводить до масштабної торгівлі "чорним" лісом, коли лісівники продають ділову деревину як відходи. Ще один виклик легальній економіці — війна. Для нелегального бізнесу контрольовані сепаратистами території Донецької та Луганської областей стали великим ринком збуту. "Російський світ" обернувся для тутешніх жителів тотальним дефіцитом товарів і цінами в два рази вище українських.

1. Видобуток вугілля в копанках

Частка нелегального ринку: 10%. Річний обіг: $ 140-330 млн. У 2013 році у Донбасі працювало понад 10 тис. нелегальних шахт. На них видобували близько 6 млн тонн вугілля на рік. Сьогодні їх точної кількості не знає ніхто. Однак, за словами джерела "Фокуса", у менеджменті однієї з шахт у Донецькій області, нині цей бізнес процвітає: "Всі копанки працюють, як і раніше". На місці видобуте у копанках вугілля продають по 500-550 грн. за тонну, що, за оцінкою нашого джерела, близько до собівартості видобутку. У підконтрольних сепаратистам регіонах істотний профіцит вугілля. Втім, як запевняє Волинець, старі схеми працюють як і раніше. Вугілля з копанок можна провести за документами як видобуте на шахті, перереєстроване на юрособу на підконтрольній Україні території, і продати його в Україну по 1200 грн. за тонну. Головне — зуміти домовитися з потрібними людьми.

2. Вирубка лісу

Частка нелегального ринку: 80%. Річний обіг: понад $ 100 млн. За інформацією Держлісагентства, торік обсяг незаконної вирубки деревини становив 6,6 тис. куб. м на суму 20 300 000 грн. Втім, на думку голови Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, цифри ці занижені. Найчастіше, стверджує еколог, незаконний ліс добувають самі лісівники ніби як "технічні" вирубки. На їхню частку, за оцінкою Борейка, припадає до 70% загального обсягу заготовленого дерева. У лісгоспах також широко поширена підміна виду продаваної деревини. Наприклад, продаж цінного бука і граба ($ 70 за куб. м) як березу ($ 20 за куб. м). Експерти Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств вважають, що лише 20% деревини, яка заготовлюється в Україні, реалізується прозоро — на відкритих аукціонах. Для боротьби з нелегальним ринком лісу Верховна Рада у квітні ввела 10-річний мораторій на експорт кругляка (необроблених колод). Однак мораторій легко обходиться примітивною обробкою деревини, яка коштує недорого.

3. Видобуток бурштину

Частка нелегального ринку: 99%. Річний обіг: до $ 300 млн. Бурштинова лихоманка почалася в Україні років зо два тому. Пов'язана вона із забороною Росії, на території якої видобувають 60% світових обсягів бурштину, на експорт каменю-сирцю і зростанням популярності виробів із "сліз дракона" в Китаї. На початку 2000-х ціна за кілограм 50-грамової фракції бурштину становила $ 200. Зараз — близько $ 2 тис. Втім, великі самородки — рідкість. У середньому ціна бурштину з урахуванням частки різних фракцій — $ 900 за кг. Старателям дістається не так вже й багато. "30-40% прибутку йде безпосередньо добувачам. Місцевим бандитам дістається 5-10%, з ними працювати простіше, дешевше і швидше — оперативно вирішуються спірні ситуації. Щоб вивезти каміння за кордон, віддається $ 150-300 за кг. Це данина митниці та СБУ", — пояснює економіст Сергій Тутов. Нелегальним промислом в країні займаються від 10 до 80 тисяч громадян. За словами одного з видобувачів з Рівненської області, мешканці місцевих сіл, які копають бурштин вручну, лопатами, за місяць мають до $ 300. Бригада з шести чоловік, яка працює з мотопомпою, в день може намити бурштину на $ 1,5-2 тис. Щоправда, з них $ 800 доводиться віддати за оренду обладнання.

4. Обмін валюти

Частка нелегального ринку і річний обіг: невідомі. 47-річний Сергій займається обміном валюти на одному з ринків Чернівців ще з 90-х років. При цьому, за його словами, доводиться платити всім — міліції, ГФС, СБУ. Та, крім усього іншого, міняти валюту правоохоронцям і чиновникам з "негативною комісією" — продавати за курсом покупки, і навпаки. Клієнти є завжди, оскільки курс кращий, ніж у банку, хоча б через те, що не треба платити при покупці додаткові 2% до Пенсійного фонду. Валюту Сергій купує у великих оптовиків, які обслуговують компанії, тому роздрібні продажі для них нецікаві. Зараз заробляє як завжди — по $ 1,5-2 на місяць, але на початку року, коли долари в офіційних обмінниках купити було нереально, його доходи досягали $ 5 тис. на місяць. При цьому якогось серйозного покарання за незаконний обмін валют в Україні немає. Найстрашніше, що загрожує "нелегалам", — конфіскація валюти. Так що занепаду цього ринку найближчим часом точно не намічається.

5.Контрабанда сигарет

Частка нелегального ринку: 15%. Річний обіг: $ 360-450 млн. За оцінками ГФС, через офіційні пункти пропуску йде не більше 10% контрабандного трафіку. В основному переправляють сигарети через митницю дрібні підприємці, що діють на свій страх і ризик. Великі партії перекидають через "зеленку", домовившись з прикордонниками. Контрабандисти платять $ 10 за кожен ящик сигарет. Лише за офіційними даними МОЗ, у 2013 році в Україні виробили 86 млрд. штук сигарет, у той час як внутрішнє споживання і легальний експорт становили 75 млрд. штук. Тобто 550 млн. пачок було нелегально вивезено з країни. Контрабандні потоки навряд чи вичерпаються, поки середня ціна на пачку сигарет в Україні становить 13 грн., а в сусідній Польщі та Угорщині перекупники платять за неї 1,5 євро.

6. Добування піску та гравію

Частка нелегального ринку: 100%. Річний обіг: $ 20 млн Згідно із законодавством, береги річок відносяться до природоохоронної зони, де вести господарську діяльність заборонено. Добування піску та гравію можливе лише в рамках очищення та поглиблення русел річок, але оформити необхідний для цієї діяльності пакет документів практично неможливо. У результаті видобуток піску здійснюють лише бізнесмени, пов'язані з правоохоронцями і чиновниками, які не бояться перевірок. За даними Держстату, за січень-серпень в Україні добули 7 млн. тонн піску. Ще стільки ж, за оцінкою співрозмовника "Фокуса", наближеного до Мінекології, видобувається взагалі без будь-яких документів і не враховується офіційною статистикою.

7. Поставки товарів у ДНР, ЛНР

Частка нелегального ринку і річний обіг: невідомі Заступник глави ГФС Сергій Білан зізнався: "Найбільш ходовий товар — це пиво, але в принципі в "ЛНР" і "ДНР" везуть буквально все". За даними ГФС, з початку року правоохоронці на блокпостах з невизнаними республіками затримали ліків на суму 32 млн. грн. та харчових продуктів на суму 17 млн. грн. Втім, це крапля в морі. За даними Держстату, у Донецькій і Луганській областях у 2013 році роздрібний обіг торгівлі харчовими продуктами становив 21 млрд. грн. Якщо припустити, що зараз з контрольованої українською владою території завозиться хоча б десята частина колишніх обсягів, виходить нелегальний ринок становить два мільярди гривень. Як стверджують підприємці, обидві сторони беруть по 2% від вартості вантажу. Також, за чутками, за кілька десятків тисяч гривень можна оформити спецпропуск для провезення вантажу на підконтрольні сепаратистам території. Крім того, існує схема поставок продовольства через Росію, узгоджена з владою РФ. Скільки продуктів вдалося ввезти через територію північного сусіда, залишається лише гадати.

8. Відпалювання деревного вугілля

Частка нелегального ринку: понад 60%. Річний обіг: від $ 40 млн Девальвація гривні у цьому році в прямому сенсі перетворила деревне вугілля в чорне золото. За словами заступника голови облдержадміністрації Сумської області Ірини Купрейчик, у регіоні куб дерева твердих порід офіційно коштує майже 800 грн., неофіційно — 120 грн. Вихід вугілля — 40% від початкової маси деревини. Піч — бочка з двох шарів жерсті, між якими прокладена скловата, — коштуватиме зо дві тисячі гривень. На виробництво потрібно всього двоє робітників, які будуть стежити за піччю. Їхні зарплати не перевищують 4 тис. грн. на місяць. При цьому за тонну деревного вугілля дають $ 200. За оцінками, прибутковість цього нелегального бізнесу близько 300%. У той час як, за словами одного з підприємців, який займається легальним відпалюванням вугілля, якщо все робити за законом, рентабельність буде менше 30%. Крім того, процес збору необхідних для виробництва документів може розтягнутися на кілька років.

9. Виробництво алкоголю

Частка нелегального ринку: 40%. Річний обіг: $ 100 млн Людей спокушає дешевизна контрафакту. При законодавчо закріпленою мінімальною роздрібною ціною на горілку 54,9 грн. за пляшку 0,5 л, "пальонка" того ж обсягу продається на ринках або через інтернет за ціною від 15 грн. Незважаючи на низьку ціну своєї продукції, нелегали процвітають. Якщо вартість літра спирту, виробленого держпідприємством "Укрспирт", становить 114 грн. з урахуванням акцизу і ПДВ, то "лівий" спирт можна купити за ціною близько 30 грн. за літр. Собівартість контрафактної півлітрової пляшки горілки становить всього близько семи гривень.

10. Виготовлення нафтопродуктів

Частка нелегального ринку: 30%. Річний обіг: $ 550 млн За даними Держстату, в серпні через мережі АЗС було офіційно продано 167,6 тис. тонн бензину на суму 4,5 млрд. грн. Тобто щомісячний обсяг нелегального паливного ринку — 1-2 млрд. грн. Підпільне пальне виробляють двома шляхами. Найпоширеніший — блендінг, просто кажучи, змішування нафтопродуктів, які не обкладаються акцизом, з октанозбільшуючими добавками. Для виробництва бензину використовують "платформат" і "реформат" — по суті, звичайний бензин, але призначений для хімічної промисловості (коштує він трохи дешевше — близько $ 500 за тонну), а також газовий конденсат (близько $ 400 за тонну). Нелегальне пальне виходить на 5-6 грн. дешевше, ніж конвенціональний. Головним чином за рахунок того, що з його продажу не сплачується акциз (202 євро за тонну на бензин і 198 євро за тонну на дизпаливо), ПДВ, імпортний збір і місцевий податок на продаж підакцизних товарів. Крім того, на заході країни працює кілька нелегальних міні-НПЗ. Їхні власники роблять врізки в магістральні проводи Укртранснафти — з січня 2012 року служба безпеки Укртранснафти виявила 146 врізок в магістральні нафтопроводи. За підрахунками держкомпанії, щомісяця у держави крадуть майже три тисячі тонн нафти на суму 1 млн. євро, переробка якої дає на виході близько 1,5 тис. тонн бензину і дизпалива.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також