Не більше одного листочка

1776 0

Ми у соцмережах:

GettyImages

Шавлія, розмарин, лаврове листя та інші прянощі з сильним запахом слід використовувати в дуже обмеженій кількості. І чим сильніший запах у рослини, тим обережнішого ставлення вона вимагає.

Шавлія — ​​прекрасний антибіотик. Але антибіотиків, навіть природних, не люблять печінка, нирки, корисні мікроорганізми.

Скільки можна? Для приготування невеликої (до півкілограма) порції страви вистачить буквально половинки листочка. Найкраще аромат шавлії проявляється у супроводі.

Розмарин — рослина, якою лікарі радять частіше милуватися, ніж споживати. Так, користі у біоактивних ароматичних речовинах чимало. Однак вони сусідять зі смолами, на які також багатий розмарин. І відокремити одне від одного не вдасться. А від надлишку смол фільтрам організму стає дедалі гірше.

Скільки можна? Тим, хто має проблеми із системою виділення, краще обрати інші прянощі. Якщо ж зі здоров’ям усе гаразд, слід прислухатися до порад кухарів і опускати гілочку розмарину або букет з ним у страву не більш ніж на кілька хвилин, щоб не було гіркоти. Обережно слід ставитись і до ідеї запікання з розмарином. Так, якщо напхати рибі повне черевце, вона набуде занадто сильного, відверто аптечного, камфорного запаху.

Лаврове листя є однією з найчастіше вживаних спецій. Але ще середньовічний лікар Авіценна попереджав про згубний вплив цієї рослини на нирки — ударні дози ефірної олії лавра необоротно ушкоджують орган.

Скільки можна? На каструлю борщу достатньо одного листочка. І додавати його фітотерапевти радять під час відварювання м’яса, а на момент закладки овочів — виймати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також