Неповнолітні, які згвалтували на Закарпатті дівчину і оприлюднили відео в інтернеті, ходитимуть з нею у школу

9608 0

Ми у соцмережах:

Неповнолітні, які згвалтували на Закарпатті дівчину і оприлюднили відео в інтернеті, ходитимуть з нею у школу

На Закарпатті набув розголосу вирок Воловецького районного суду, щодо зґвалтування 14-річної дівчинки групою підлітків у селі Верхні Ворота. Чимало закарпатців обурені вироком суду і вважають покарання, призначене ґвалтівникам, недостатнім – 2 роки умовно.

У цьому ганебному випадку спробував розібратися закарпатський журналіст Віталій Глагола, повідомляє Закарпаття 24. І ось, що завдяки його розстеженню, стало відомо.

Троє неповнолітніх мешканців села Верхні Ворота заманили свою подругу спочатку до подвір’я одного з підлітків, а потім до підвалу. Дівчина давно товаришувала з хлопцями, тому спокійно пішла з друзями. Після чого один з них наніс дівчині удар. І хлопці по черзі зґвалтували її. Усі дії, що вони вчиняли над потерпілою, підлітки знімали на відео з метою шантажу.

Пізніше відео знущань було завантажене в Інтернет та продемонстроване однокласникам в школі.

Про зґвалтування онуки дізналася бабуся, яка сама виховує дівчину, поки мама на заробітках, та викликала поліцію. На суді усі троє визнали свою провину.

Однокласниці під час свідчень зазначили, що після зґвалтування дівчина стала похмурою і замкнутою. І дуже тяжко переживає пережите.

Тим не менше, суддя Воловецького районного суду Оксана Софілканич присудила хлопцям по п’ять років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши усім трьом іспитовий термін на два роки. Суд виніс вирок по ст. 153 (сексуальне насильство, без проникнення), а не 152-й статті (зґвалтування).

У тому числі, спираючись на позитивні характеристики, які неповнолітнім ґвалтівникам видали представник служби у справах дітей та класні керівники. Педагоги Верхньоворітського ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені Софії Малильо зазначили, що скарг на поведінку учнів, які зґвалтували свою подругу, не було і вважають ув’язнення занадто суворим покаранням.

А отже, після такого рішення суду жертва зґвалтування буде вимушена продовжити навчання разом з трьома своїми ґвалтівниками.

Якщо, звісно, потерпіла та її законні представники не оскаржать рішення суду в Закарпатському апеляційному суді. На це у них тридцять днів.

Крім цього, з матеріалів суду стало зрозуміло, що у дівчини навіть не було адвоката.

- Її інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради, а якій мама одного з ґвалтівників працює секретарем. А ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики, – каже журналіст.

Стала також відомою і офіційна позиція прокуратури з цього приводу. “Суспільне. Закарпаття” оприлюднило письмовий коментар від речниці Закарпатської обласної прокуратури Катерини Хижняк, яка повідомила, що під час ухвалення вироку “суд зважав на те, що особи є неповнолітніми, раніше не судимими, повністю визнали вину та розкаялись”.

У повідомленні вона додала, що на оскарження рішення суду відведено 30 днів, однак, “підстави подавати апеляцію в частині кваліфікації дій підлітків чи призначеного покарання відсутні, тож прокуратура цього не планує”. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також