Ні «зарплатному рабству»: українцям надали право вибору обслуговуючого банку

1282 0

Ми у соцмережах:

Ні «зарплатному рабству»: українцям надали право вибору обслуговуючого банку

Система IBAN була впроваджена в Європі, а зараз її використовують понад півсотні країн Європейського Союзу. В Україні також впроваджують цю систему: кожен клієнт банку має можливість відкрити міжнародний банківський рахунок. Які привілеї дає IBAN?

Цей номер дає можливість відразу ідентифікувати платника чи одержувача коштів, коли здійснюються перекази з картки на картку, та обслуговуючий банк. Нові рахунки відкривають з 5 серпня 2019 року. До 31 жовтня клієнти банку могли користуватися обома стандартами, а вже 1 листопада повинні перейти на IBAN.

 

Перехід на нові стандарти сприяє спрощенню та здешевленню розрахунків між банками, в тому числі між фінансовими установами України та інших країн. Гармонізація українського платіжного простору з європейським — це ще не всі переваги системи. Скорочення реквізитів сприяє економії часу під час заповнення платіжних документів, повністю виключає можливість введення помилкових даних, а самі перекази здійснюються набагато швидше.

Щодо системи оплати праці, IBAN допоможе скасувати «зарплатне рабство»: НБУ вже запропонував проєкт Постанови «Про внесення змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», згідно з яким українці зможуть на свій смак обрати банк, на рахунок якого будуть отримувати зарплату.

Ні «зарплатному рабству»: як українцям допоможе система IBAN?

НБУ та Міністерство фінансів розпочали реалізацію проєкту, який допоможе відмовитися країні від «зарплатних проєктів». Таке поняття, як «зарплатний проєкт» існує лише в Україні: це домовленість між підприємство та банком про виплату заробітної плати працівникам. При цьому працівників ставлять перед фактом — обслуговування здійснюється лише в цьому банку. А це суперечить чинному законодавству. І навіть якщо працівник звертається до керівництва чи бухгалтера з проханням переказати кошти на рахунок іншої фінустанови, він отримує відмову. Адже для цього необхідно формувати окремі платіжні документи.

Введення IBAN дозволить українцям обирати «зручний» банк, а бухгалтеру не потрібно буде виконувати зайву роботу. Отже, як це працює:

— працівник надає бухгалтеру свій IBAN;

— бухгалтер формує зарплатну відомість (одну для всіх працівників), незалежно від банку;

— банк, що обслуговує підприємство, автоматично розподіляє кошти на рахунки працівників.

Звісно, щоб система працювала, підприємства та банки повинні докласти зусиль та допрацювати деякі деталі.

Згідно з прогнозами, до кінця 2020 року всі підприємства вже зможуть перейти на нові стандарти. Міністр фінансів України, говорячи про важливість проєкту, наголошує, що новий стандарт дасть українцям свободу вибору та забезпечить кращий сервіс, а сама банківська індустрія буде розвиватися за рахунок конкуренції. Також буде організовано гарячу лінію, де будуть приймати скарги від українців у разі відмови у вільному виборі банку.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також