Ноутбук - універсальний комп`ютер

553 0

Ми у соцмережах:

Ноутбук - універсальний комп`ютер

Незважаючи на масове поширення мобільних пристроїв у вигляді смартфонів, планшетів та інших гаджетів, ноутбуки, як персональні носяться комп'ютери, залишаються затребуваними. Вони є універсальними пристроями з повноцінною ОС, можливістю установки різного софта, мають набір всіляких роз'ємів, в тому числі і бездротових інтерфейсів, і оснащені реальної клавіатурою.

На відміну від персонального ПК, ноутбуки мобільні, компактні, можуть працювати автономно і при цьому бувають досить продуктивними. Є, звичайно, у них і свої недоліки у вигляді обмежених можливостей апгрейда, складнощів в ремонті.

Крім класичних ноутбуків, на основі їх варіацій на ринку представлений ще ряд пристроїв.

• Нетбук (назва від англійського net - «мережа») - це невелика за габаритами пристрій з екраном 10 "або менш, іноді в сенсорному виконанні, з невисокою продуктивністю, великою автономністю. Для них навіть розробляються спеціальні процесори, наприклад, intel Atom, AMD Fusion, VIA Nano і т.д. Останнім часом нетбуки практично були витіснені з ринку планшетами, які можуть виконати майже всі завдання, для яких вони розроблялися.

• Трансформер - компромісне рішення між ноутбуком, планшетом і нетбуком. Оснащуються сенсорними поворотними екранами. Такий ноутбук можна складати, переводячи його в режим планшета. Мають також невеликі габарити - екран від 11 до 14 дюймів. В основному володіють невеликою продуктивністю і великою автономністю, як і нетбуки.

• Ультрабук - тонкий і легкий ноутбук, але не менш продуктивний, ніж класичний ноутбук. Найчастіше все компоненти розпаяні на одній платі, що робить апгрейд неможливим.

Мета і бюджет

Це - основний критерій вибору. Перш за все, потенційний покупець повинен визначитися з тим, які завдання буде вирішувати ноутбук, адже на відміну від стаціонарного ПК, якщо його продуктивність і можливості вас розчарують, його буде практично неможливо проапгрейдить. Також варто враховувати, чи буде це єдиний комп'ютер в користуванні або він купується для вирішення певних завдань в пару до стаціонарного ПК (у другому випадку він може бути з більш вузькою спеціалізацією).

Для офісних завдань, роботи з текстовими і табличними документами підійде недорогий варіант без дискретної графіки, тут важливіше зручність клавіатури і якість екрану. Бюджетний процесор, розумний мінімум оперативної пам'яті і обсяг накопичувача, можлива наявність тільки SSD.

Трохи дорожче обійдеться ноутбук для школяра або студента, а також універсальний домашній або мультимедійний. Крім офісних завдань і інтернет-серфінгу, він повинен справлятися з мультимедійним контентом, простими іграми. Процесор середнього рівня, комбінація з вбудованою і дискретною графіки, більший обсяг оперативної пам'яті. Екран бажаний типу IPS або SVA.

Для професійної роботи з графікою, відеомонтажу та складних обчислювальних задач необхідна покупка більш дорогого ноутбука з продуктивною багатоядерним процесором, великим об'ємом оперативної пам'яті, дискретним відео. Мобільність в даному випадку не так важлива, тому це може бути екран великої діагоналі з хорошої якісної матрицею.

В особливу лінійку можна виділити ігрові ноутбуки. У них встановлюють продуктивні процесори і топові моделі відеокарт. Флагманські моделі ігрових ноутбуків коштують дорого і можуть не поступатися в продуктивності ігровим ПК.

Якщо мобільність важливіше продуктивності, то варто звернути увагу на ультрабуки або нетбуки. Це легкі робочі конячки, які можна возити з собою у відрядження, використовувати безпосередньо в дорозі. З їх допомогою налаштовують, діагностують і ремонтують обладнання, використовують журналісти і фотографи в подорожах, студенти на лекціях. У парі до них зручно мати вдома стаціонарний ПК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також