Об’єдналися, щоб розвивати органічне землеробство

2614 0

Ми у соцмережах:

Об’єдналися, щоб розвивати органічне землеробство

Дві об’єднанні територіальні громади Рівненщини та кілька аграрних підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні органічної продукції, об’єднали свої зусилля задля розвитку органічного землеробства на Рівненщині.

Відповідний меморандум підписали представники Клеванської та Малолюбашанської об’єднаних територіальних громад, компаній Агро Органік, Деденс Агро та Ріттер Біо Агро та керівництво Клеванського аграрного ліцею.

Самому бізнесу, зокрема, фермерам доволі важко розвивати органічне землеробство. Адже ця галузь є надто молодою, а тому потребує як сприяння зі сторони органів влади так і консультаційної підтримки з боку науковців. Власне тому і виникла ідея створення кластеру органічного землеробства, який підтримають як науковці , так і влада на місцях. І підписання цього меморандуму один з перших кроків до цього, вважає Костянтин Січной, керівник ГС Органічна Україна Захід, який є одним з ініціаторів такого об’єднання.

- Сьогодні європейські країни активно відмовляються від хімічно обробленої сільгосппродукції на користь органічної. В Україні лише 1% агроринку виробляє органічну продукцію. Тому створення кластеру та розвиток саме органічного землеробства є доволі перспективним напрямом, який потребує підтримки, - зауважив директор україно-німецької компанії Деденс Агро Віктор Щербачук.

Про користь від участі у органічному кластері говорять і представники ОТГ.

- Завдяки участі нашої громади в кластері ми зможемо навчати учнів місцевого ліцею сучасним, європейським технологіям обробітку землі, вирощуванню органічної продукції та інше. Усе це дозволить випускникам нашого аграрного ліцею стати конкурентноспроможними на європейських ринках праці та вирощувати конкурентну продукцію в нашій державі, - розповів Сергій Мініч, член виконавчого комітету Клеванської ОТГ.

А Клеванська громада завдяки участі в кластері зможе утилізувати органічні відходи домогосподарств та переробляти їх на компост, який згодом планується використовувати як добриво на дослідних полях ліцею. Таким чином зможуть вирішити ще й екологічну проблему спалювання органічних відходів місцевих домогосподарств.

Підписанти меморандуму розраховують, що проект даного кластеру знайде підтримку в області та буде впроваджений. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також