Офісна будівля — краще, ніж старі гаражі

1266 0

Ми у соцмережах:

Офісна будівля — краще, ніж старі гаражі

У центрі Рівного на вулиці Юліуша Словацького, 10 розташовані старі гаражі площею 209,1 кв. м. Їх уже понад три роки орендує будівельна фірма «Архімед»: справно платить оренду та утримує, зробила капітальний ремонт власним коштом. На сесії Рівненської обласної ради збираються розглянути питання про приватизацію цього майна, і першочергове право на викуп отримає «Архімед». Це й спричинило спротив деяких політиків і місцевих активістів.

Гаражі перебувають на балансі Рівненського обласного центру з надання соціальних послуг. Його директор Валерій Стасюк розповів:

— Будівлю здавали в оренду рівненській будівельній фірмі — ТзОВ «Компанія Архімед» з 2017 року. Утримувати приміщення самостійно ми не мали і не маємо змоги, особливо після пожежі, яка там сталася. За цей час орендар повністю замінив тут дах, підсилив фундамент, поставив нові ворота, відремонтував в’їзд. Будівлю використовували для зберігання своїх матеріалів. Оренду завжди платили справно, виходило близько 64 тисяч гривень на рік. Половину цієї суми обласна рада завжди виділяла нашому центру. Кошти ми використовували для облаштування кімнати обігріву, харчування для безхатченків.

Компанія «Архімед» хоче приватизувати приміщення на підставі того, що здійснила там невід’ємні поліпшення, тобто ремонт на суму 186,4 тисячі гривень. Проєкт рішення вже погодили на кількох комісіях Рівненської обласної влади.

Голова комісії з економічних питань та комунальної власності Віталій Бойко пояснив:

— Питання приватизації цієї будівлі обговорювали неодноразово, проте постійно відкладали. Виносили свої рекомендації, які орендар враховував. Виступав представник фірми, який продемонстрував нам, які невід’ємні поліпшення там було виконано. Тож прийняли рішення підтримати. Треба дати можливість бізнесу розвиватися, а не дозволити там завалитися тим старим гаражам, аби тільки не віддавати нікому.

Гаражі розташовані на ділянці 3,5 сотки в центрі міста. Тому потрібно було і погодження земельної комісії, очолюваної Світланою Богатирчук-Кривко.

— Ми рекомендували підтримати це рішення, тому що потрібно давати бізнесменам можливість щось будувати замість старих занедбаних приміщень, які не є окрасою міста, — каже п. Світлана. — Земельна ділянка там невелика, але в центрі Рівного. Потрібно давати людям можливість вкладати гроші в розвиток міста. Питання лише в ціні. І тут рішення вже за депутатами. Саме вони мають дати оцінку тому, яку більшу вигоду матиме громада: чи від подальшої здачі в оренду приміщення, чи від його продажу. Якщо рішення про приватизацію буде прийнято, буде складено експертну оцінку цього об’єкта нерухомості, тобто встановлена його ринкова вартість, яка має бути погоджена комісією з питань комунальної власності. І тільки тоді запускається процедура викупу приміщення та приватизації.

ТзОВ «Компанія Архімед» займається будівництвом житлових і нежитлових будівель і зареєстрована за адресою у Рівному: вулиці Петлюри, 14/113.

Юрист компанії Володимир Скиданчук розповів:

— Ми використовуємо гаражі за призначенням: зберігаємо тут наш транспорт і будівельні матеріали. Коли взяли їх в оренду в 2017 році, вони були в плачевному стані. На дах автомобілів обвалювалися шматки стелі. Ми провели тут масштабні будівельні роботи, повністю відремонтували перекриття, замінили балки, встановили нові ворота, протягом наступних років витрачали значні кошти на підтримку приміщень у належному для експлуатації стані. Загалом виконали невід’ємних поліпшень майже на 200 тисяч гривень, що становить 42,31% від ринкової вартості цього об’єкта нерухомості, яка оцінена у 451, 1 тисячі гривень. Ми вклали в ці приміщення досить значні кошти. Звичайно, кожен бізнесмен задумається в такому випадку, а чи варто вкладати й надалі кошти в те, що не є власністю, а тільки орендованим майном. Проте дехто з політиків, очевидно, вирішив використати тему приватизації для власного піару перед виборами. Тому вона й набула такого широкого розголосу.

За словами п. Володимира, фірма «Архімед» має законне першочергове право на приватизацію цього об’єкта нерухомості на підставі Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна». Оскільки це невелика земельна ділянка, то мова про зведення багатоповерхівки на цьому місті йти не може. Адже тоді потрібно було обов’язково будувати тут і стоянку для автомобілів, а площа не дозволяє цього зробити.

— До того ж ділянка розташована в місці, де діють суворі обмеження: червоні лінії, історико-культурні, — додає юрист. — Максимум, що тут можна побудувати, — двоповерхову офісну будівлю. Нашій компанії давно потрібен власний офіс. Отже, розглядаємо можливість його зведення на місці старих гаражів. Звичайно, якщо депутати підтримають це рішення.

Олена Іванюк.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також