Іподром зі скакунами, бурштинове підприємство та офісна будівля в центрі Рівного вже в приватних руках

5864 0

Ми у соцмережах:

Новий власник отримав не тільки будівлю, а й дозвіл на видобуток бурштину

У листопаді на Рівненщині спостерігається справжній бум на купівлю державної нерухомості. Фонд держмайна вже зумів продати цілий комплекс іподрому в Мирогощі, рівненське підприємство «Бурштин України» та приміщення Держпраці на вулиці Лермонтова. Всі ці об’єкти виставляли на продаж по кілька разів, але покупці на них знайшлися лише зараз. Державне майно довелось продавати наполовину дешевше від першочергово заявлених сум.

Торговець шоколадом ризикнув зайнятись бурштином

Державне підприємство «Бурштин України» виставили на продаж 20 жовтня. Кожен, хто має 12 мільйонів 800 тисяч гривень, міг взяти участь у торгах. У цю вартість входило приміщення на вулиці Київській, дозволи на легальний видобуток бурштину, приміщення з технікою у Клесові та земельна ділянка з покладами бурштину на Поліссі. Однак за таку вартість майно нікого не зацікавило. Тому другий аукціон відбувся 8 листопада. Цього разу торги стартували з 6 мільйонів 700 тисяч гривень. Підприємство зголосилася придбати фірма «Будтранс-логістік».

Начальник регіонального відділення Фонду держмайна у Рівненській області Кирило Бережний уточнив, що насправді новому власнику доведеться заплатити більше:

Бачив незадоволені коментарі людей, що, мовляв, продали дешево, але насправді це не так. Давайте порахуємо разом. Першочергова вартість майна була оцінена у 12 мільйонів 800 тисяч, а ще новий власник зобов’язується за пів року погасити 14 мільйонів гривень боргів цього підприємства. Виходить 27 мільйонів гривень. Однак виявилося, що за такі гроші цей об’єкт нікому не потрібний.

Оскільки на перші торги ніхто не прийшов, то вони не відбулися. Система налаштована так, що після перших невдалих торгів майданчик в електронній системі «Prozorro» проводить другі торги. Вони уже відбуваються із 50% знижкою вартості об’єкта. Такі торги проходять двічі. Під час цих торгів знайшовся покупець. Тепер він за 20 днів має заплатити до державного бюджету 6 млн 700 тис. Після цього з ним буде підписано договір купівлі-продажу, відповідно до якого новий власник за пів року зобов’язаний погасити борг у 14 мільйонів. Лише після цих дій людина стає повноцінним власником нерухомості. У цей піврічний період новий господар не має права звільняти працівників, а держава буде за цим наглядати.

Власником фірми, яка придбала бурштинове підприємство, значиться рівненський бізнесмен Анатолій Меснікович, який є директором кількох фірм, зокрема, «Полісся захід», «Укрдезімпорт» та «Воркінг старт». Всі ці компанії спеціалізуються на оптовій торгівлі цукром, шоколадом, продуктами, напоями і тютюновими виробами.

Сам п. Меснікович запевняє, що хоче розширити свій бізнес, проте дуже стримано оцінює перспективи:

Це дуже непросте підприємство. Уявіть, що за роки його попередньої діяльності під державним керівництвом було порушено 115 кримінальних проваджень. Справи пов’язані з розкраданням. Довели усе, вибачте на слові, до ручки. Тому зараз я хочу зробити аудит і повну ревізію того, що залишилося на підприємстві. Разом із тим, будемо потроху виплачувати людям борги із заробітної платні. Закриватимемо питання щодо сплати податків до державного бюджету. Коли це все буде виконано, то сядемо з інвесторами й будемо вирішувати. Хочемо створити робочі місця і зберегти фахівців з колективу. Тут на підприємстві є такий експерт з бурштину, який один — на Західну Європу.

Нам цікаво налагодити своє виробництво, а не продавати лише камінь. Однак для повноцінного запуску потрібно буде виконати велику роботу. Бо попередні керівники підприємства не змогли навіть технічний паспорт на будівлю виготовити. Я підозрюю, що нам ще будуть вставляти палки в колеса з усіх сторін і не давати працювати. Адже тим, хто тут раніше господарював, буде потрібно замести після себе сліди.

Однією з фірм на Рівненщині, яка легально видобуває бурштин, є «Сонячне ремесло». Її директор Юрій Благодир теж стримано коментує продаж «Бурштину України» державою:

Цим людям, які купили підприємство, налагодити виробництво буде нелегко. Адже потрібно починати все навіть не з нульової позиції, а з мінусової. Адже це підприємство не має ні технологій, ні історії на ринку, ні ринків збуту. В той же час, в нового власника величезні зобов’язання та борги перед державою. Їх кредитори будуть смикати з ранку до вечора. Тому немає нічого дивного, що таке підприємство бізнес купував не надто охоче. Від себе бажаю успіху тим людям, які взялися за цю справу.

Іподром із скакунами відомих людей

Ще одним цікавим об’єктом, який був проданий, є Мирогощанський іподром. Торги за нього розпочалися 28 жовтня. Між собою змагалися два учасники, але з пропозицією у 920 тисяч гривень перемогло комунальне підприємство «Мирогощанське».

Іподром викупила громада

За словами голови Мирогощанської громади Надії Чух, кінний туризм — це напрям, який вони хочуть почати розвивати:

— Цей об’єкт для нас цікавий. Ми орієнтуємося на розвиток двох нових напрямів у громаді — кінний спорт і реабілітація. Є діти, які потребують реабілітації. Повернуться з фронту військові, яким буде потрібна така допомога. Сам іподром знаходиться неподалік лісу, що дає можливість розвивати зелений туризм. Якщо там облаштувати будиночки й поставити чани, то буде відпочинок не гірший ніж у Карпатах. Іншими словами, робитимемо усе, щоб збільшити находження до бюджету громади. Розуміємо, що це непроста справа.

На цей рік завдяки волонтерам і добрим людям у коней їжі вистачає. У нас є своя земля. Наступного року будемо її засівати, щоб було чим годувати тварин. Також сподіваємося на допомогу всіх, хто вболіває за кінний спорт. Нам у власність, окрім об’єктів, перейшло шість коней. Однак на самому іподромі зараз знаходиться 40 коней. Тут утримується чимало приватних коней, а це дуже красиві породи. Мені говорили, що тут є й кінь, який належить керівнику обласного фонду Держмайна Кирилу Бережному. Є й коні, яких привезли до нас з Ірпеня й зі східних областей. Є й поні. У вихідні, щоб на них подивитися, приїжджає багато дітей. Коні — це теж заробіток, бо їхні власники платитимуть гроші за утримання. Приїхала до нас Оксана з Луганської області, яка уже займається терапією дітей. Є шестеро діток, які займаються з кіньми.

Фонд держмайна буде виставляти на території громади на продаж ще один об’єкт. Йдеться про їдальню під назвою «Медунова гора». Хочемо і її викупити, щоб влаштувати там реабілітаційний центр. Це буде дуже зручно, бо об’єкт знаходиться недалеко від іподрому. Щодо самих конюшень, то спробуємо отримати на їхній ремонт грантові кошти.

Продали з дев’ятої спроби

Будівлю Держпраці продали за половину від початкової вартості

Найбільш тривалим був продаж будівлі Рівненського експертно-технічного центру Держпраці, що на вулиці Казимира Любомирського (колишня Лермонтова). Об’єкт почали виставляти на продаж ще торік. Однак знайти на нього покупця вдалося лише з дев’ятої спроби. За цей час вартість об’єкта з 14 млн грн впала майже наполовину — до 7 млн 800 тис. гривень. Адміністративне приміщення разом з лабораторією придбав рівненський юрист Михайло Давидюк, який є головою адвокатського об’єднання «Скорпіон». 

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також