Реформа психоневрологічних інтернатів: виженуть не хворих, а працівників

1004 0

Ми у соцмережах:

Реформа психоневрологічних інтернатів: виженуть не хворих, а працівників

Задля економії грошей в області зменшили кількість психоневрологічних інтернатів. Своїм рішенням обласна рада об’єднала заклади з шести в три. Головні центри, звідки тепер керуватимуть пансіонатами, знаходитимуться в Рівному, Здолбунові та Дубні. Однак хворих і медиків обіцяють не чіпати. Під скорочення потраплять близько сотні рядових працівників пансіонатів в Урвенній, Тучині та Мирогощі.

Урвенський психоневрологічний інтернат, що знаходиться у селі Орлівка Сарненського району, відкрив нове відділення, розраховане на 200 пацієнтів. Потреба виникла через те, що збільшилась кількість підопічних — зокрема, евакуйованих з Камишівського та Покровського психоневрологічних інтерна-тів Донецької області. Нове відділення відвідали депутати обласної ради.

Андрій Карауш, голова Рівненської облради:

— Потрібно економити кошти. Наприклад, відстань між закладами у Здолбунові та Мирогощі всього кілька кілометрів. Ми вважаємо, що можливе функціонування цих двох закладів у складі одного. Так само у випадку з інтернатами в Мирогощі та Дубні. Ми скорочуємо адміністративні витрати. Тепер на два заклади буде один керівник, одна бухгалтерія, а ще під скорочення потраплять господарські посади. Однак соціальна функція, яку виконують ці заклади, залишиться. Залишаються медичні сестри й соціальні працівники.

Це об’єднання закладів спрямоване саме на зменшення адміністративних витрат. Згідно з попередніми планами, економія складе близько 10 мільйонів гривень.

Микола Драганчук, обласний депутат:

Не дуже поділяю думку, що таке об’єднання є логічним. По-перше, коли у країні триває війна, то неправильно залишати людей без роботи. Адже зарплати у працівників цих закладів невисокі — на рівні мінімальних. На мій погляд, проводити такі скорочення зараз десь навіть аморально. По-друге, кількість хворих у наших закладах збільшилася суттєво. Адже було евакуйовано багато людей із таких же пансіонатів зі сходу України. Всі ми знаємо, що в таких пансіонатах є люди, які небезпечні для себе й навколишніх. Тобто за кожним таким хворим потрібно закріплювати по одній людині, щоб вона могла дати йому раду. Однак у нас виникає ситуація, коли кількість хворих збільшилася, а працівників, які за ними доглядали, навпаки, зменшилася.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також