Орендар бункера вирішив порадитись з громадою…

2232 0

Ми у соцмережах:

Орендар бункера вирішив порадитись з громадою…

Орендар бункера Еріха Коха колекціонер Сергій Шабалін-молодший, перед тим як взятися за облаштування тут музею тоталітаризму та тематичного кафе, вирішив порадитись з громадськістю. Обговорення, які відбулися в краєзнавчому музеї, були недовгими, але гарячими.

бункер коха_слухання (8)

Сергій Шабалін: «Хочу знати, чого хоче громада»
Присутні історики, краєзнавці та громадські активісти одразу завалили його претензіями, що музей може популяризувати нацизм, що історичний фасад бункера змінювати не можна, що сама ідея кафе — не надто вдала і «кому кусок в горло полізе на такому місці», а хтось взагалі запропонував зробити там… музей УПА. Пропонували також спершу обстежити затоплені приміщення, бо раптом вони заміновані. Участі у дискусії орендар практично не брав. Зрештою, не витримав «порад» і вийшов із зали, залишивши свого наукового консультанта Володимира Борщевича. Натомість п.Шабалін чекав усіх охочих з ключами біля бункера Коха. Поки що це єдина «екскурсія», яку він може запропонувати рівнянам.

Сергій Шабалін, орендар:

— Ми тільки-но виготовили технічні умови на підведення електроенергії; коли підключимо, то можна буде починати щось робити. Відкачувати воду із затопленого бункера уже пробували — рівень відновлюється приблизно за чотири дні, тобто дренажну систему робити необхідно. Оскільки бункер знаходиться в охоронній зоні краєзнавчого музею, що є пам'яткою архітектури національного значення, треба ще буде отримати чимало дозволів. А з рівнянами прийшов порадитися: хочу знати, чого хоче громада? Ми хочемо зберегти історію, створити музей тоталітаризму. У договорі оренди вказано, що дозволено робити музей, офіс та кафе. Тарас Максименко, начальник міського управління культури і туризму: — Якщо там нічого не робити, то з часом бункер Коха просто зруйнується. Хочу нагадати, що орендар отримав цей бункер не безкоштовно, а за 9 тисяч гривень плати щомісяця. Йому ще й відкачувати цю воду із затоплених приміщень доведеться, що також недешево. З таким ставленням орендар просто залишить все, віддасть ключі й піде. Музей тоталітаризму — це нагадування про трагічну частину нашої історії, яка не повинна більше ніколи повторитися. Ми й так поставили орендарю умови-«запобіжники» — обов'язкове проведення експертних громадських обговорень, а сама надбудова бункеру (якщо така буде) має бути не вище двох поверхів. Тепер же громада вимагає, щоб підприємець виконав такі умови: спершу робив музей, а вже потім кафе; саме кафе має бути не в приміщенні бункера, а поруч; фасад змінювати не можна, а територію навколо слід упорядкувати — щоб поруч з музеєм не було сараїв та гаражів.
Записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також